Werk maken van geurvrije varkenshouderij

Chabaziet, een zeolietensoort, is volgens EK-consultant Eric Kunnert het wondermiddel tegen stinkende varkens. Het mineraal is rijk aan calcium, natrium, kalium en aluminium. Volgens de consultant lieten toeristen eind jaren negentig Parma, de varkensrijke regio in Italië, links liggen vanwege de stank van varkensbedrijven. Door chabaziet, gemalen Toscaans vulkaangesteente, over de mest te strooien verdween de typische mestgeur.

Het middel bindt ammoniak en beïnvloedt de samenstelling van mest. Een kilo chabaziet absorbeert 18 gram ammoniak. Hierdoor neemt de ammoniakemissie met 20 procent af en daalt de ammoniumconcentratie in mest met een derde. Volgens Kunnert verstrekt intussen de helft van de varkenshouders in Parma varkensvoer met het middel Chabasiet. Op deze manier is het geurprobleem van varkensboeren in Parma opgelost.

De meerkosten voor het toevoegmiddel aan varkensvoer bedragen ongeveer 4 cent per kilo levend gewicht. Naast een lagere ammoniak- en geuruitstoot zou chabaziet ook een positieve uitwerking hebben op de gezondheid van de varkens.

Kunnert lobbyt voor een Frans bedrijf om het middel Chabasiet in Nederland aan de man te brengen. Vooralsnog reageert Nevedi terughoudend, maar de NVV is wel geïnteresseerd, ventileert de eigenaar van EK Consult in NRCQ

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer