Ik ga niet op vakantie want het geld is op!

We gaan niet op vakantie want we hebben geen geld om de reis te betalen. Bovendien kunnen we de bedrijfshulp niet betalen die tijdens onze vakantie nodig is. Of ik ga met mijn vrouw en kinderen wel op vakantie, maar ik rijd dagelijks op en neer om het bedrijf bij te houden omdat dit minder kost. Of we durven niet op vakantie, omdat we dit niet kunnen verantwoorden tegenover de financier/bank. Of we hebben de vakantie geannuleerd want we weten het financieel echt niet rond te zetten.

Helaas berusten deze verhalen op de werkelijkheid. Het is vaak een gevolg van een langere periode van liquiditeitsproblemen. Maar als adviseur, buitenstaander en mens bekruipt je dan een behoorlijk vervelend gevoel. Leid het bedrijf dan niet te veel het gezin? Is het bedrijf er wel goed mee af als de ondernemer met zijn gezin niet meer op vakantie kan?

Ik wil hiermee aangeven dat er op veel bedrijven soms zoveel geldschaarste is, dat dit omslaat naar grote sociale beperkingen. En dit soms al jaren achtereen. Ik denk zelfs dat dit op veel meer bedrijven speelt dan veel mensen binnen de sector weten. Je hebt wel een prachtig bedrijf, maar je kan werkelijk geen knoop betalen. Van de buitenkant klopt het plaatje: mooi huis, mooie stal en wonen in het buitengebied. Maar de werkelijkheid voor het gezin is ooit heel anders: liquiditeitsproblemen zijn heel zwaar om mee om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld je voerleverancier, de plaatselijk zzp-er, je dierenarts of elektricien gewoon niet betalen. Alle betalingen moeten overlegd worden met de bankier alvorens ze worden gefiatteerd. Elke opdrachtnemer wil een uitleg of een regeling hoe de achterstanden betaald moeten worden. Met andere worden: veel negatieve energie en veel zorgen.

Anderen geven aan dat hierin juist de kracht zit van een gezinsbedrijf. Met andere woorden: echt alles ervoor overhebben om het bedrijf te kunnen voorzetten. Deze ‘kracht’ van veel gezinsbedrijven heeft dus ook zeker zijn donkere kant. Moet je als ondernemer niet beter nadenken welke offer je wilt doen om het bedrijf ‘recht’ te houden? Moet je niet zakelijker met je bedrijf omgaan? Moet je als ondernemer niet eerder jezelf en je gezin beschermen? Lastige vragen waar geen zwart of wit oplossingen voor zijn, ze hebben een groot grijs gebied.

Ik hoop wel dat ondernemers en hun gezin, ook al kampen ze met (liquiditeits-)problemen, hun vrije periode pakken. Vrije tijd zorgt ervoor dat je afstand neemt van je bedrijf, je kijkt dan vaak weer anders tegen dingen aan. Dit kan helpen bij het nemen van de juiste beslissing of koers.
Op vakantie gaan kan juist de beste investering zijn welke je als ondernemer kunt doen in zo’n zorgelijke situatie. Deze investering moet het bedrijf gewoon betalen. Zoiets mag, in mijn ogen, niemand tegenhouden, zelfs de financier niet.

Vanuit FarmAdvies wens ik iedereen een prettige vakantieperiode toe. Het is nu de juiste tijd om te investeren in vrije tijd en gezin.

Erik van der Hijden
Eigenaar FarmAdvies
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer