BZV krijgt juridisch staartje

NVV heeft in een juridische procedure in gang gezet tegen de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) van de provincie Noord-Brabant. De NVV wil een financiële vergoeding voor de extra investeringen en meerkosten die varkenshouders moeten maken om aan de BZV te voldoen. Ook zou een aantal van de gestelde regels onrechtmatig zijn. Zo eist de NVV bij de rechter dat de Verordening Ruimte 2014 geheel of gedeeltelijk onverbindend wordt verklaard.

Ook ziet de NVV in de gestarte procedure ook groot belang voor varkenshouders buiten Noord-Brabant. Andere provincies volgen de ontwikkelingen in het Brabantse nauwgezet en willen de extra regelgeving mogelijk ook implementeren.

LTO Nederland steunt de rechtsgang van de NVV niet.

Ook de provincie Noord-Brabant reageert teleurgesteld via Gedeputeerde Yves de Boer. “Het is jammer dat de NVV deze juridische route kiest. Het staat haaks op de goede samenwerking met verschillende belanghebbende partijen in Brabant om de veehouderij duurzaam te maken. De ontwikkelde aanpak heeft ook brede politieke steun in Brabant.

Volgens De Boer zijn alle betrokken partijen ervan overtuigd dat het niet genoeg is om te wachten op supermarkten en consumenten om alleen duurzaam vlees te verkopen en te kopen. “Aan de producentenkant moet gestart worden met de verduurzaming. De Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij beloont ondernemers die prestaties neerzetten met ontwikkelruimte voor hun bedrijf. Het is aan de ondernemers zelf om te kiezen hoe zij dat precies doen. Ze kunnen die prestaties voor een belangrijk deel laten zien via certificaten die meerwaarde hebben in de markt. Daarnaast stimuleert de BZV innovaties bij agrarische bedrijven.”
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer