Goed bedoeld

Anderhalve week geleden reed ik op zondagochtend met mijn kinderen richting Salland. Manlief was met zijn BIG Challenge-team op ‘hoogtestage’ in Zuid-Limburg en ik bracht een bezoek aan het biologisch varkensbedrijf van Nieske en Jeroen Neimeijer in Heino. Zij organiseerden een open dag met boerenpicknick.
Het vooruitzicht van een springkussen, graven in een grote zandbult, een speurtocht en vooral biggen knuffelen liet mijn kinderen al een week van tevoren nergens anders meer over praten. “Gaan we vandaag naar de varkensboerderij’?’ was het eerste dat mijn dochter een week lang zei als ze ’s ochtends haar ogen open deed.

Net als een paar honderd andere bezoekers keken mijn kinderen hun ogen uit toen er die zondag biggen geboren werden. En konden ze hun handen niet van de zwartgevlekte biggen in de knuffelhoek afhouden. Met een picknicktas vol biologische producten zetten we ons uiteindelijk buiten aan een houten tafel. Opbrengst voor BIG Challenge. Helemaal top.

Maar ik leerde er ook nog iets. Tijdens de open dag opperde een medebezoeker dat het toch wel erg handig was dat de boer zijn etensresten gewoon aan de varkens kon voeren. In het kader van de voedselverspilling. ‘Zouden meer mensen moeten doen’.
Ik schrok daarvan. Burgers weten helemaal niets van de risico’s en regels rondom het verstrekken van voedselresten. Terwijl voedselresten de grootste risicofactor zijn voor de verspreiding van Afrikaanse Varkenspest, blijkt uit een artikel dat deze week in Varkens staat. We spraken erover met Willie Loeffen van het CVI.

Bij mij gingen er wat alarmbellen rinkelen. Want het is geen geheim dat grote groepen burgers graag meer varkens in de wei zouden zien. En er zijn ook best veel varkenshouders die daar op een of andere manier iets mee willen doen. Op zich niks op tegen, maar vraagt dit niet om veel betere voorlichting over de risico’s?

Stel je toch eens voor wat er kan gebeuren. De bewuste consument en dierenliefhebber kreeg een heerlijk stuk authentieke Poolse worst van zijn Poolse buurman. Die dat meenam van een bezoek aan zijn geboortedorp. De ontvanger belegt er zijn boterham mee, gaat een rondje fietsen en komt langs de varkenswei. Voor je het weet schudt die dierenliefhebber zijn boterhamzakje met een restje heerlijke Poolse worst leeg in die wei met prachtige buitenvarkens. ‘Heeft dat leuke varken ook nog wat’. En zorgt daarmee vol goede bedoelingen voor een catastrofe in varkensland.
 

Janneke Janssens,
Hoofdredacteur Varkens

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer