Tijdperk Ingrid breekt aan voor NVV

Een dynamische en vernieuwende club die actief naar buiten treedt. Dat wil de Nederlandse varkensvakbond na 20 jaar versterkt voortzetten. En als hun leden op 19 mei instemmen met het voorzitterschap van de 29-jarige Ingrid Jansen, gebeurt dat voor het eerst met een frontvrouw. Ingrid heeft roots in de varkenshouderij, is goed opgeleid en heeft al veel ervaring in kringen waar de besluiten genomen worden. Maar wie is zij en wat drijft haar om de functie van NVV-voorzitter te willen bekleden.

Wat is uw drijfveer om NVV-voorzitter te willen worden?
"Al sinds mijn 15e voel ik een intrinsieke drive om het imago van de varkenshouderij te willen verbeteren. Varkens horen bij Nederland. En er is veel onwetendheid in de Nederlandse samenleving over de varkenshouderij. Hierin wil ik verandering brengen want varkenshouders verdienen die credits. Door een beter imago zal de regeldruk verminderen. Ik wil dat de Nederlandse varkenshouderij toonaangevend is en blijft voor de rest van de wereld. Over 4 jaar hoop ik zulke krantenkoppen te kunnen lezen. "

Wat trekt u het meest in die nieuwe rol?
“Ik wil een sectoraal en onafhankelijk geluid laten horen. Daar waar nodig zullen we de samenwerking zoeken. De positieve kracht van de varkenssector presenteren. Want ondanks alle kostprijsverhogende maatregelen kunnen we als Nederlandse varkenshouderij toch concurrerend zijn.“

Wat wordt uw eerste wapenfeit als NVV-frontvrouw?
“Tot 19 mei blijf ik volop actief als senior beleidsmedewerker bij LNV in Den Haag. Daarnaast ondersteun ik de VVD bij de verkiezingscampagne voor het Europees Parlement. Als ik wordt gekozen als NVV-voorzitter ga ik direct aan de slag met het opstellen van de NVV- toekomstvisie. Samen met bestuur en leden moet die visie klaar zijn voor het 20-jarig lustrumfeest in september. Bij die happening ga ik de toekomstplannen presenteren.”

Komt u vanaf 19 mei volop in de schijnwerper voor de NVV?
“Nee. Ik ga mezelf inwerken en stort me op de realisatie van de toekomstvisie. Bovendein blijft vice-voorzitter Theo Duteweerd de woordvoering vanuit de NVV doen tot aan de feestelijkheden in september. Op specifieke dossiers kunnen andere leden de woordvoerder zijn.”

Klimt u ook op de barricades voor de varkenssector?
“Ik ben niet bang om een baksteen in een vijver te gooien om iets in beweging te krijgen. Dat moet je niet constant doen, maar wel op gezette tijden. Als NVV zijn wij immers een serieuze gesprekspartner.”

Heeft u al eens actiegevoerd?
“Ja ,maar dat is al wel heel wat jaren geleden. Toen schilderde ik op een spandoek: U moet goed weten, boeren zorgen voor uw eten. Deze boodschap.”

U kent de weg goed in politiek Den Haag en Brussel?
“Ja. Als beleidsmedewerker van VVD Europarlementariër Jan Mulder heb ik in Brussel gewerkt en goed rondgekeken. En nu werk ik in Den Haag en ondersteun onder meer VVD tweede Kamerlid Helma Lodders op het landbouwdossier.”

Heeft u veel zin in het NVV-voorzitterschap?
“Uiteraard. Het lijkt mij een hele uitdaging om het gezicht van de varkenssector te zijn. Ik wil deze kans die nu op mijn pad komt met twee handen aanpakken. Het woord is eerst aan de NVV-leden. Samen met hen en het bestuur ga ik vervolgens het recept voor een duurzame sectortoekomst opstellen.”

Lees ook Ingrid Jansen beoogd frontvrouw NVV.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer