Beurssnufjes LIV Venray 2014

Korte impressie van beursnieuwtjes LIV Venray 2014.

Licht op voer
Verlichting direct boven de voerbak lokt de biggen naar het voer. Dit idee van Henk van Kuyk, sectorhoofd Varkens bij De Heus is uitgewerkt door MS Schippers. Bekend is dat je biggen na het spenen gemakkelijker aan het vreten krijgt als je de hele dag het licht aan laat. Maar Maar dit geeft misschien ook meer onrust en stress. Met een verlichting boven de voerbak heb je wel licht, maar hoeft het licht in de stal niet de hele dag aan.

PIP Kraamstalconcept
PIP Animal presenteert haar speciale kraamstalconcept dat gericht is op het op natuurlijke wijze onder controle houden van diarreeproblemen. Door het toepassen van gewenste bacteriën, worden de bacteriën die diarree veroorzaken onderdrukt, zoals Clostridium en E. Coli. Het toepassen van de gewenste bacteriën gebeurt tijdens het reinigen van de afdelingen en als de zeugen en biggen zich in de afdelingen bevinden.

Nano-coating
In de stand van MS Schippers is het effect van nano-coating te zien. Water krijgt geen kans om binnen te dringen op een ermee gecoatte kalkzandsteen. Deze coating zal op termijn beschikbaar komen voor het behandelen van vloeren, wanden en hokinrichting. Mest, urine en ander vuil zal hierdoor slechter hechten en het schoonmaken sneller en met minder water kunnen.

Controle over spuiwater 
Minder spuiwater hoeven afzetten is winst voor varkenshouders. Computers van Sommen registreren daarom niet alleen de prestaties van luchtwassers. Hun nieuwste ontwikkeling is het gecontroleerd afvoeren van het spuiwater via een traploze regelklep. Op basis van de gemeten geleidbaarheid wordt de klep aangestuurd. Komt de geleidbaarheid boven de streefwaarde, dan gaat de klep langzaam open en weer dicht  als de geleidbaarheid voldoende laag is. Dit beperkt de hoeveeheid te spuien waswater.

RVS-voerklep

Computergestuurd voeren in het kraamhok heeft Coppens Constructie en Stalinrichting aangezet tot de ontwikkeling van een nieuw nieuwe roestvaststalen voerklep. Deze robuuste klep is geintegreerd in een kunststof dosator en is op afstand te besturen. Dit is goed voor de kraamstalhygiëne. Ook is de RVS voerklep te leveren met kunststof uitlooptrechter voor het computergestuurd voeren van biggen of vleesvarkens.


Eindbeer kiezen met TPI

Op de stand van TOPIGS krijgen varkenshouders informatie over de TOPIGS Profit Index (TPI). Op basis van deze nieuwe index kunnen zij de beste eindbeer voor hun specifieke bedrijfsituatie kiezen. De fokkerijorganisatie maakt bij TPI onderscheid in 3 categoriën die elk aansluiten op een specifieke afzetmarkt voor vlees of biggen. Om minimaal €2 extra rendement per vleesvarken op basis van fokwaarde te realiseren, is er verschil gemaakt tussen TPI Basis en TPI Hoog. 

Luxer voer, lagere kosten
Vleesvarkensvoer met een EW van 1,25 kan de resultaten verbeteren en de voerkosten verlagen. Voerfabrikant Coppens diervoeding biedt varkenshouders tot en met 30 juni het nieuwe Massief varkensvoer voor een vaste prijs aan om het te testen. Het nieuwe voer is door Coppens zelf al uitgebreid getest. Bij beren en gelten was de voederconversie 6 procent scherper en de groei tot wel 50 gram per dag hoger. Dit resulteert in twee cent lagere voerkosten per kilo groei. Het voer wordt via het Inno-Feed procede gemaakt.
 

Zelf voer malen
Zelf voer maken is een mogelijkheid om de kostprijs te verlagen. Op de LIV in Venray presenteert Versleijen Oirlo haar nieuwe totaalconcept voor het zelf malen en mengen van voer. Veehouders kunnen daarmee meer invloed uitoefenen op de prijs en kwaliteit van het voer.Afhankelijk van de situatie en de te gebruiken grondstoffen adviseert Versleijen de juiste combinatie van hamermolens, structuurmolens, silo's, vijzels, menginstallaties en de bijbehorende automatisering. Daarmee regelen veehouders zelf de inname, opslag, het transport, malen, mengen en uitdoseren van graan, CCM en bijproducten..
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer