Blijf van ons vlees af!

Uiteindelijk. De kogel is door de kerk. Het kabinet heeft bij monde van staatssecretaris Mansveld het hoge woord eruit gegooid: "Al 86 procent van de Nederlanders is flexitariër en laat een of meer dagen per week vlees staan. Dat bespaart energie en is beter voor het milieu", aldus het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Daar zijn we mooi klaar mee. Aan de ene kant worden we als agrifoodsector bejubeld omdat we een enorme bijdrage leveren aan de betalingsbalans en onze economie. Aan de andere kant krijgen we hier een draai om ons oren en worden we in de hoek gezet. Daar moeten we uit.

Eerst wil ik wat rechtzetten: ik ben géén flexitariër als ik een dag vlees verzaak. Want als dat zo zou zijn, lijkt het erop dat alle dagen vlees eten de norm is. Nee, dan ben ik gewoon een consument die een keer iets anders dan vlees eet.

Dit is ook het moment om uit de kast te komen. Ik geef het toe, ook ik eet wel eens een dag vis in plaats van vlees of nóg doller: pasta met mooie champignons en lekkere kaas. Vleesloos dus. Niet omdat ik dan denk de aarde te redden. Maar omdat ik daar op dat moment gewoon zin in heb. Wél sta ik stil bij wát ik consumeer. Of het nu een dierlijke of plantaardige herkomst heeft maakt me niet uit, maar aan eten weggooien heb ik een hekel. Dat is niet goed voor mens, dier en milieu.

Nu terug naar het Ministerie. Want waarom moet juist vlees de zwarte piet krijgen? Dat is te simpel en die beeldvorming wordt zorgvuldig intact gehouden door een minderheid die geen vlees eet. De feiten zijn anders. Wij overconsumeren. We eten tot 3.500 calorieën per dag, terwijl we er maar 2.000 (vrouw) of 2.500 (man) nodig hebben. Daar zit de oplossing. Want als we geen vlees eten, komt er iets voor in de plaats. Alle voedsel en dus ook vegetarische producten hebben een milieu- en energie-impact. Zeker als ze van soja zijn. Het zijn trouwens de varkens, koeien en kippen die de resten van die vleesvervangende sojaboon opeten en daar hoogwaardig dierlijk eiwit voor teruggeven. Over duurzaam en milieu gesproken, mevrouw Mansveld.

Onze overconsumptie is het echte probleem en minder consumeren is dus de enige oplossing. Minder over de hele linie en niet alleen de hoeksteen van de warme maaltijd te grazen nemen. We staan voor grotere uitdagingen: we móeten efficiënt, effectief en betaalbaar voorzien in de vraag van een sterk groeiende wereldbevolking naar voeding en dus ook vlees. Juist omwille van de people, planet en profit. En de Nederlandse boeren doen dat als geen ander. Blijf dus van ons vlees af!

Marc van der Lee
Directeur Communicatie VION

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer