Darm en long beter af met plantextract

Plantenextracten ofwel etherische oliën toevoegen aan biggenvoeders beperkt de negatieve effecten van luchtwegaandoening PRRS en darmziekte E. coli . Onderzoekers van de Universiteit van Illinois keken naar standaard voer (controle) met toevoegingen van zeer lage doseringen van knoflook- en paprikaextracten en kurkuma (koenjit ofwel Indiase geelwortel) . 

Van de experimenteel met E. coli  besmette varkens die een van de drie plantenextracten via het voer opnamen, kreeg 20 procent ernstige diarree. Bij de controlegroep was dit 40 procent. Bovendien gingen de met plantenextracten gevoerde varkens gemiddeld 40 procent efficiënter om met het voer.
De experimenteel met het PRRS-virus besmette varkens presteerden ook fors beter op voeding met plantenextracten. In de eerste week na besmetting gingen ze 55 procent efficiënter met voer om en in de tweede week nog 40 procent in vergelijking met de controlegroep. De met plantextract gevoerde varkens bleven beter eten en groeiden door. Met name bij groep met kurkuma toevoeging is het positeive effect opvallend.

De onderzoekers toonden aan dat er minder ontstekingsreacties optreden (aangetoond in het bloed en na inspectie van de darmflora) bij varkens die met plantenextracten verrijkt voer kregen. Bekend is dat ontstekingsreacties de voeropname en dus de productiesresultaten drukken.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer