Erkenning QLL verdwijnt per 1 maart

 Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken trekt de erkenning van het kwaliteitssysteem Quality systems Livestock Logistics (QLL) per 1 maart geheel in. Stichting QLL geeft volgens de staatssecretaris onvoldoende garanties om tekortkomingen van het systeem op te lossen en een verbeterplan uit te voeren. Het gevolg van het intrekken van de QLL-erkenning is dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weer klepkeuringen gaat uitvoeren. NVWA is daarom al sinds medio 2013 gestart met de werving van 20 dierenartsen en heeft er inmiddels al 12 aangesteld. De kosten voor de extra inzet van NVWA-personeel komen op het bordje van de bedrijven. Dat schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.
De NVWA heeft een audit gedaan naar het functioneren van QLL en heeft op een aantal vlakken verbetering bij geconstateerd. Er ontsaan nog veel administratieve fouten en overtredingen met een potentieel risico voor dierenwelzijn en diergezondheid. Er vinden weinig overtredingen plaats waarbij het dierenwelzijn en diergezondheid daadwerkelijk geschaad is. De naleving door de leden en het toezicht daarop van de controlerende instanties schiet echter nog steeds tekort.
Dijksma bekijkt of en onder welke voorwaarden ze per sector opnieuw faciliteiten kan verlenen met een goede borging. Om illegale diertransporten tegen te gaan, is Dijksma van plan extra controleurs in te zetten.
Volgens NVV-kost de invoering van de klepkeuring de Nederlandse varkenssector zo’n 4 miljoen euro per jaar extra. Daarnaast brokkelt er voor Nederlandse varkenshouders weer een stukje af van een gelijk speelveld binnen de EU.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer