Activisten breken in bij varkenshouders

Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft ingebroken bij negen Vlaamse varkensbedrijven. De organisatie wil daarmee een gebrek aan zorg in de ‘industriële varkensteelt’ aantonen.
Volgens Vlaamse Boerenbond en ABS zorgen de beelden voor een vertekend beeld en voor een enorme en totaal onterechte imago-schade.

De negen bedrijven waar illegaal gefilmd werd, zijn niet lukraak gekozen. "Het gaat om bedrijven van varkensboeren met een voorbeeldfunctie, die de sector zouden moeten vertegenwoordigen. Daarbij zijn woordvoerders en bestuursleden van landbouworganisaties, bedrijven die al in de prijzen vielen en zaakvoerders die claimen dat ze in hoge mate rekening houden met het welzijn van hun varkens", zegt de dierenrechtenorganisatie daarover. Bite Back heeft een klacht ingediend tegen de negen Vlaamse varkensbedrijven en eist dat ze worden gesloten.

‘Wie de sector niet kent en de beelden te zien krijgt zonder duiding, trekt de verkeerde conclusies’, stellen Piet Vanthemsche en Hendrik Vandamme, voorzitters van de landbouworganisaties Boerenbond en ABS. ‘Daarenboven gaat het om illegale beelden, gedraaid zonder toelating van de varkenshouder. Op die manier geven ze een ‘duister’ beeld van de sector. Wie ’s nachts een stal binnenvalt, zonder licht filmt, daarbij zeer selectief beelden schiet en niet het totaalbeeld brengt, wil de sector doelbewust in een slecht daglicht stellen’, alsnog de voorzitters. De Vlaamse varkenshouderij heeft niets te verbergen en wie aan de voordeur aanbelt zullen we graag ontvangen en toelichting geven bij wat er te zien is. Spijtig genoeg horen daar ook ziekte en sterfte bij, maar gelukkig vooral heel veel gezonde dieren.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer