Rooijakkers: 'Niet te rijmen'

“Verplichte mestverwerking en tegelijkertijd dierrechten zijn niet met elkaar te rijmen”, stelt Maarten Rooijakkers, voorzitter van de vakgroep LTO Varkenshouderij. Hij reageert op de brief over het toekomstig mestbeleid die de staatssecretarissen Dijksma en Mansveld vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Kern daarvan is dat de bestaande dierrechten voor varkens tot 2018 blijven bestaan.

Rooijakkers is boos: “De varkenshouders snappen hier niks meer van, omdat ze zelf aan de wieg staan van verplichte mestverwerking.”
Het bedrijfsleven investeert in verwerking van dierlijke mest (overschotten op bedrijfsniveau) en kan volgens hem dus niet blijven investeren in dierrechten. “We zullen bewijzen dat we in 2014 en 2015 voldoende mest verwerken en willen daarvoor beloond worden met de afschaffing van dierrechten.”

Teleurstelling
De teleurstelling van LTO spitst zich toe op het gebrek aan vertrouwen in de verwerking van dierlijke mest. De varkenshouderij heeft zijn koers voor mestverwerking uitgezet en is er volop mee bezig.

De LTO mis in de brief ook een harde datum, waarop de dierenrechten worden afgeschaft. LTO gaat een beroep doen op de Tweede Kamer om het kabinet tot een andere aanpak te brengen.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer