Ondernemers zoeken oplossing ammoniak

Negen ondernemers gaan een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren voor het terugdringen van de uitstoot van ammoniak in Nederland. Dat is de uitkomst van de SBIR Terugdringen ammoniak uitstoot: Voer- en Managementmaatregelen in de veehouderij. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt de winnende projecten bij het uitvoeren van de onderzoeken. De ondernemers krijgen een half jaar de tijd en een budget van maximaal €40.000.

PIP Animal is één van de negen winnaars. Directeur Eric van den Heuvel is erg verheugd met de toekenning. “Een regeling als dit is voor een kleine onderneming een unieke kans om grote stappen in innovaties te zetten”. Het bedrijf zal samen met een consortium van vijf partijen werken aan een haalbaar en betaalbaar product.
De komende maanden wordt onderzocht of het technisch en economisch haalbaar is om door middel van een werkwijze met PIP Animal Housing producten een aanzienlijke ammoniakreducties in de veehouderij te realiseren. Naast ammoniakreductie wordt onder andere gekeken naar reductie van geur, fijnstof en endotoxinen.

De andere winnende projecten zijn:
-SSLIM(M)E varkens (Slimme Sturing van lig- en mestgedrag) - MOJO Innovatieve Stalsystemen BV
- AmmoniakManagementSysteem met meetmodule - CLM Onderzoek en Advies
- Betere voeding van de melkkoe - Schothorst Feed Research BV
- Innovatief Voermanagement; gewassensor - LGG Research BV
- Maximaliseren weidegang voor minimale ammoniakemissie - Vereniging Natuurweide
- Het omgekeerde koemodel - VSM Automatisering
- Animal Positioning System - Weelink Lincentie BV
- Bieten Perspulp Silage - Duynie Holding BV

Er zijn in totaal 25 voorstellen ingediend.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer