Werkgemak

Het jaar 2013 is al weer bijna ten einde. De laatste zaken moeten nog ‘even’ op orde worden gebracht. We zijn eigenlijk al lang bezig met volgend jaar: als varkenshouder insemineer, speen en leg je dieren op die pas volgend jaar resultaat laten zien.
De laatste weken ben ik nog veel onderweg en op bezoek geweest. Wat met name opviel was dat – ondanks de varkensprijzen - ondernemers positief bezig zijn. Vandaag was ik bij een enthousiaste ondernemer die - ondanks wat gezondheidstegenslagen - met de Tempo toch de resultaten op een zeer hoog niveau kan houden. Voeropname en groeicapaciteit ten opzichte van de voormalige pietrainkruising zijn vele malen hoger en door de hogere groei is de voerefficiënte beter.

Een andere ondernemer waarbij ik op bezoek was heeft een duurzame samenwerking met de vermeerderaar opgebouwd. De vleesvarkenshouder maakt samen met de zeugenhouder de dekplanning! Daardoor krijgt de vleesvarkenshouder een passende aanvoer van biggen en er zijn geen biggen die hij móet afnemen. De zeugenhouder wordt op deze manier ontzorgd. De vleesvarkenshouder weet wat er komt, waardoor opleggen op leeftijd en gewicht veel makkelijker gaat.
Vroeger moesten dieren geleverd worden omdat biggen kwamen of moesten worden afgenomen omdat de ruimte vol zat. Daardoor varieerden de opleggewichten tussen de zestien en dertig kilo.

Ook bezocht ik een zeugenhouder die de dieren met de hand transitievoer geeft. Dat doet hij omdat de zeugen moeizaam omschakelden van dracht- naar lactatievoer. Op zich geen punt, alleen was het effect van zijn handwerk niet zichtbaar. De sterfte was nog steeds hoog. De ondernemer was het meer dan zat.

Opmerkelijk was dat hij niet het handmatig voeren als probleem zag, maar het verminderde plezier in zijn dagelijkse werk.
Uit al deze verhalen komt telkens hetzelfde naar voren: ‘het moet makkelijk en met plezier gaan of anders niet’. Zelf merk ik ook dat als je plezier in je werk hebt, veel werk verzetten geen moeite kost. Maar als de vreugde verdwijnt, dan vergaat ook de lust om te werken.
Bij TOPIGS maak ik me ook volgend weer sterk om van dienst te zijn met genetica die zorgt voor nog meer arbeidsvreugde en werkgemak ondersteund door een passend advies.

Veel vreugde en werkgemak toegewenst en tot ziens in het volgende jaar.

Chris Opschoor
Bedrijfsadviseur TOPIGS
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer