Op weg naar coupeervrij Europa

Wetenschappers uit acht verschillende landen, waaronder Nederland werken samen aan het vinden van oplossingen om staartbijten te verminderen. Doel is om de ontwikkeling naar een coupeervrij Europa te stimuleren.

De Europese richtlijn stelt dat couperen alleen mag als andere middelen ter voorkoming van staartbijten zijn geprobeerd. In sommige landen, zoals Zweden, Noorwegen en Finland, is couperen verboden.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd in drie richtingen. Een essentieel onderdeel is het onderzoek naar de oorzaken van staartbijten. Een andere onderzoeksgroep richt zich op afleidingsmateriaal. De derde groep wetenschappers zal onderzoeken hoeveel pijn biggen voelen tijdens couperen en hoe dit zich verhoudt tot de pijn die wordt ervaren bij staartbijten.

Het project maakt deel uit van de Europese diergezondheid en dierenwelzijn organisatie ANIHWA, dat gericht is samenwerking van onderzoeksprogramma's op gebied van de gezondheid en het welzijn van landbouwhuisdieren.
Wetenschappers uit Nederland, Finland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Frankrijk, Zweden, Noorwegen en de Verenigde Staten doen mee aan het onderzoek.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer