"Zie je er één, dan heb je er tien"

De Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven vreest dat de overlast van ratten de komende tijd zal toenemen als gevolg van de beperkte beschikbaarheid van bestrijdingsmiddelen. Een steeds strikter toelatingsbeleid beperkt het aantal rattenbestrijdingsmiddelen namelijk aanzienlijk. “Met name bij boerderijen bestaat daardoor nu het risico dat de populatie zwarte ratten niet meer kan worden beheerst,” zegt Johan Schouten van de NVPB.

Varkenshouder Niek uit Mill vertelde tegen de NOS steeds meer zwarte ratten te zien. "Het rattenprobleem is echt een groot probleem. Ze maken de isolatie kapot en je komt er bijna niet van af. Ze zeggen dat als je er één ziet, je er tien hebt. Ik denk dat we er tot nu toe zo'n 50 a 75 hebben gevangen."

Met name de mogelijkheden om overlast van de zwarte rat binnen de perken te houden, worden door strenger beleid bemoeilijkt, legt Schouten uit. “De zwarte rat is een heel kieskeurig beest. Als hij eenmaal gewend is bepaald voer dat voorhanden is, te eten, kun je hem daarna niet meer verleiden met een bestrijdingsmiddel. Daarom werd het concentraat voorheen altijd door zijn dagelijkse voer gemengd.” Dat concentraat is onlangs verboden.

Schade
Hoewel ratten in Nederland volgens NVPB nog maar zelden een ziekte over brengen, blijven ze zeker schadelijk. “Ze laten natuurlijk overal uitwerpselen achter. En wat vaak vergeten wordt: veel schuurbranden worden veroorzaakt door ratten; ze hebben namelijk sterk de neiging aan bekabeling te knagen, waardoor kortsluiting ontstaat,” aldus Schouten.

Meldpunt rattenoverlast
De NVPB heeft een meldpunt geopend voor rattenoverlast. Zowel particulieren en bedrijven, als professionele plaagdierbeheersers kunnen anoniem overlast melden. De reden voor het meldpunt is de verwachting dat rattenoverlast toeneemt.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer