Saldo vleesvarkens lager door dure biggen

Vooral door duurdere biggen is het saldo van de vleesvarkenshouderij in september onder het niveau gezakt van dezelfde maand in 2012. De daling werd afgezwakt door lagere voerkosten. Het saldo was voldoende voor het behalen van een positief inkomen. Dat blijkt uit cijfers van het LEI.
De opbrengsten zijn in september op een gestandaardiseerd vleesvarkensbedrijf 1.500 euro gedaald en de voerkosten gingen 1.400 euro omlaag. De kosten voor biggen stegen flink, resulterend in 2.600 euro hogere bigkosten.

Het saldo van de vleesvarkenshouderij is in september onder het niveau gezakt van dezelfde maand in 2012, vooral door duurdere biggen. Het kwam 1.700 euro lager uit dan vorig jaar en zakte daarmee net onder het langjarig gemiddelde. Het cumulatief saldo van januari tot en met september is bijna 72.000 euro, 2.300 euro lager dan dezelfde periode van 2012.

Voerprijzen fors gedaald
Vleesvarkensvoer is fors in prijs gedaald. De voerprijs zakte naar 27,50 euro per 100 kg in september. Dat is 3 euro minder dan september vorig jaar en bijna 5 euro lager dan in januari. Hoewel de voerprijzen daalden, zijn ze nog altijd 18 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. De grondstoffenprijzen zijn de afgelopen maanden fors gedaald. Eerst gingen de graanprijzen omlaag, later gevolgd door de prijzen van eiwitrijke grondstoffen. Het aanbod van mais is dit seizoen zeer ruim, vooral dankzij de recordoogst van de belangrijkste producent Noord Amerika. De Amerikaanse maisprijzen liggen daardoor op het laagste niveau in drie jaar.

Varkensprijzen
De varkensprijzen hebben in september het hoge niveau niet vast kunnen houden, na de sterke opmars tot en met augustus. In de laatste maand van die periode werd met 1,71 euro per kg geslacht gewicht het hoogste niveau bereikt van 2013. Door het warme weer groeiden de varkens minder goed. Dat droeg ertoe bij dat het aanbod niet snel toenam. In september daalde de opbrengstprijs naar 1,67 euro per kg. Dat is nog 17 procent hoger dan het langjarig gemiddelde, maar bijna 5 procent lager dan september vorig jaar.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer