Juten doek halveert bijtgedrag

Een juten zak vermindert het bijtgedrag van varkens. Dat blijkt uit het afstudeeronderzoek van Jan Wijnen aan de vakgroep Adaptie Fysiologie van WUR.

De juten doek blijkt een positief effect op gedrag van varkens te hebben. Staartbijten, oorbijten en ander beschadigend gedrag halveert ongeveer als de varkens vanaf hun geboorte beschikken over een jute zak.
Het effect op gelten blijkt bijzonder groot. Het aantal gelten van 14 weken met een staartwond(je) was vijf keer zo hoog als in de groepen die vanaf de geboorte over een jute zak beschikten.

Vanaf geboorte
Wijnen heeft in zijn onderzoek 72 tomen vergeleken. De ene helft kreeg direct vanaf de geboorte beschikking over een juten zak, de andere helft kreeg er geen. De zak werd zo opgehangen dat de zeug er niet bij kon. Het onderzoek is uitgevoerd op een fokbedrijf omdat biggen daar langere staarten hebben. Daarnaast vormt beperkt voeren van fokgelten een extra risicofactor.
Er is niet alleen naar staartbijten gekeken, maar ook naar bijten in oren en andere plaatsen zoals poten en flanken.
Er is gekeken naar de schade bij biggen en op het moment van spenen is naar schade aan uier, vulva en staart van de zeug.

Blijft aantrekkelijk
De positieve invloed op het gedrag werd bij alle leeftijden gevonden en bij vrijwel alle biggen. Negentig procent van de biggen blijkt erg veel met de jute zak bezig te zijn. Opvallend was dat gelten de interesse voor het afleidingsmateriaal niet verloren.
De biggen kregen de jute zak direct bij de geboorte. Dit met het idee dat biggen ‘leren’ bijten in de kraamstal, ook al is de schade tijdens de dagelijkse controle niet zichtbaar.
Twee kraamhokken deelden hierbij één juten zak, die over de hokafscheiding werd gehangen. Na spenen werd één juten zak per hok opgehangen met behulp van een beugel. Tot de leeftijd van tien tot twaalf weken hoefden de juten zaken niet of nauwelijks vervangen te worden. Pas na die leeftijd was in sommige hokken vervanging nodig. Een succesfactor van de zak is dat deze stevig in het hok hangt net boven de dichte vloer, niet eraf getrokken kan worden en daardoor niet bevuild in de hoek van het hok komt te liggen.

Voorspellen
Voor het voorspellen van bijtgedrag heeft Wijnen ook enkele aanwijzingen gevonden. Overleggen heeft een negatieve invloed op bijtgedrag op latere leeftijd. Biggen die in een grotere toom geboren zijn tonen op zeven tot acht weken ook meer bijtgedrag. Biggen die tijdens het wegen op vier weken leeftijd niet krijsen (of zoals het met een mooi woord heet: vocaliseren) vertonen meer bijtgedrag op latere leeftijd.
De hierboven gevonden punten zijn niet hard te maken: ze zijn wel significant van invloed, maar de verbanden zijn niet erg sterk. Andere onderzoeken vinden ook tegenstrijdige resultaten.
Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met de verschillende typen bijters die er lijken te zijn, variërend van ‘gelegenheidsbijters’ die geinteresseerd raken in kapotte staarten of oren, tot fanatieke bijters die een groot deel van hun tijd bezig zijn met staartbijten. Om deze verschillende typen bijtgedrag te voorspellen is meer onderzoek nodig.

Kosten
De kosten zijn ongeveer negentig eurocent per zak en twee kraamhokken kunnen een jute zak delen. Daarnaast zijn er kosten voor een ophangbeugel en arbeidskosten voor het ophangen, controleren en afvoeren.
Uit eerder onderzoek met jute zakken in het kraamhok bleken de totale kosten €0,11 per big te zijn. Bij gebruik gedurende de hele opfok zal dat waarschijnlijk twee tot driemaal meer zijn. Als dat een afgekeurde fokgelt voorkomt, zijn de kosten snel terugverdient.

Lees meer:

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer