'Mooie PR voor de varkenshouderij'

Eerst zien, dan geloven. Als je iemand echt wilt overtuigen, dan is er geen betere methode dan door je deuren open te gooien en gewoon te laten zien waar je mee bezig bent. Open dagen zijn hier bij uitstek het middel voor. Nieske Neimeijer uit Heino hield er een.

En? Hoe is de open dag bevallen?
“Heel goed. Iedereen was erg enthousiast.”

Wat waren de reacties?
“De bezoekers zeiden dat ze het leuk vonden dat de vrouwen van mijn studiegroep in de stal stonden om uitleg te geven. Ik kreeg ook complimenten omdat alles er netjes en verzorgd uitzag. Ze vonden het mooie PR voor de varkenshouderij. Wij zijn erg nuchter en praktisch. Dat de biologische varkenshouderij niet alleen idealistisch is, maar dat je er binnen de regels ook je eigen invulling aan kan geven, viel mensen ook op.”

Wat viel je mee?
“Het was echt fijn dat we op de dag zelf veel hulp hadden in de stal en voor de catering. Hierdoor konden we ons volledig richten op onze gasten.”

Had je ook nog iets over het hoofd gezien?
“Ja, we hadden er helemaal niet aan gedacht dat veel mensen een cadeau meenemen. Hoewel dat natuurlijk vrij logisch is. Achteraf hadden we beter een enveloppe kunnen vragen voor het goede doel. Ik heb haast nog meer handen geschud en cadeaus ontvangen dan op mijn bruiloft.”

Was het veel werk?
“Dat viel wel mee. We zijn wel erg blij dat we de organisatie in eigen hand hebben gehouden. Hierdoor wordt het echt je eigen feestje. Als bijvoorbeeld een voerfabrikant het organiseert heb je vast ook veel ruimte, maar zij verbinden er wel hun naam aan. Dat voelt toch anders.”

Hoe reageerden de varkens op al het bezoek?
“Daar heb ik niks aan gemerkt. We hebben ook wel rustige dieren. En ze zijn natuurlijk ook nieuwsgierig. De enige stal die niet open was, was die van de opfok. Gelten zijn op jonge leeftijd altijd wat schrikkerig. Dan is het belangrijk ze rustig te benaderen zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot sociale dieren.”

Hoe zat het met de publiciteit?
“Varkens Vandaag heeft ons daarmee geholpen. Niet alleen Varkens, maar ook de regionale krant, radio en tv heeft er aandacht aan besteed. Dat was heel mooi want daardoor hebben we, ondanks dat het een besloten open dag was, toch veel mensen bereikt.”

En dan de hamvraag: was het voor herhaling vatbaar?
“Ja. Wij staan er zeker voor open om mensen te ontvangen op ons bedrijf. Als het helemaal klaar is, dus ook de weidegang voor de dragende zeugen, dan zullen we zeker weer een open dag houden.”

Wat neem je mee van deze dag?
“Ik zou er zeker weer voor zorgen dat er mensen in de stal staan die uitleg kunnen geven. Zo komt je verhaal het best voor het voetlicht. En ook de volgende keer houden we het in eigen hand.”

Ga je ook dingen anders doen?
“Zeker. Nu hadden we 350 genodigden, als je een dag houdt waarop iedereen kan komen, zijn dat er misschien wel duizend. Dan kijk je ook anders naar bijvoorbeeld de kosten. Maar dit was zeker een goede generale repetitie.” 

Bekijk hier de fotoreportage van de open dag en hier de tien praktische tips voor een geslaagde open dag.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer