PVV-begroting 2014: gericht op afbouw

De begroting van het Productschap Vee en Vlees (PVV) bedraagt voor 2014 €5,2 miljoen. De uitgaven nemen met ruim €10 miljoen af vergeleken met de begroting voor 2013, vanwege het voornemen van de regering om de product- en bedrijfsschappen op te heffen. De taken van het PVV zullen met ingang van 2014 overgenomen of beëindigd zijn. In principe worden in 2014 dan ook geen heffingen meer opgelegd. Voor 2014 is slechts voorzien in de afbouw van het schap en, op verzoek van de sector, het uitvoeren van de verplichtingen voor het Diergezondheidfonds. Dit laatste bedraagt €4,2 miljoen.

Activiteiten 2014
In het regeerakkoord van het kabinet Rutte II is bepaald dat de productschappen worden opgeheven en dat de autonome publieke taken van de schappen vanaf 2014 door het Ministerie van Economische Zaken zullen worden uitgevoerd. De overige taken kunnen privaat worden voortgezet. Dit is ook het uitgangspunt van deze begroting.
Het kabinet ziet in het opheffen van de schappen een kans om een deel van het openbaar bestuur te vernieuwen, de lasten voor het bedrijfsleven te beperken en de verantwoordelijkheidsverdeling tussen overheid en private sector op de taakgebieden van de schappen te herijken.

Overdracht taken
Op dit moment wordt nog volop gesproken met het ministerie van Economische Zaken, brancheorganisaties en andere partijen over de overdracht van de productschapstaken. De eindverantwoordelijkheid voor de door het kabinet bestempelde publieke taken op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn, voedselveiligheid en gezondheid en medebewind zal overgaan naar het ministerie van Economische Zaken. De private sectoren beraden zich over het zelf overnemen van taken en activiteiten van de productschappen.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer