Welke wasser?

De meeste varkensbedrijven hebben een luchtwasser nodig om de ammoniak- en geuruitstoot te verminderen. Zo ook het bedrijf van Erik Megens uit Afferden. Het familiebedrijf ondergaat binnenkort een grootscheepse renovatie. Er is een luchtwasser met een capaciteit van 97.250 kuub nodig. Varkens vroeg drie leveranciers om een voorstel te maken voor dit bedrijf.

Onderbouwing
Om een goede keuze te kunnen maken is de onderbouwing van de jaarkosten nog niet helemaal duidelijk. Megens: “De ene fabrikant geeft bijvoorbeeld een indicatie van de onderhoudskosten zonder materialen, de andere fabrikant noemt de kosten inclusief materialen.”
De investeringskosten van de verschillende luchtwassers zijn volgens de varkenshouder wel helder. Deze kosten vormen een belangrijk onderdeel in zijn afweging. “Een luchtwasser is nodig voor de omgeving, maar heeft geen voordelige effecten voor varkens of arbeid. De investering moet dus laag blijven,” vertelt Megens.
Hij vindt het dan ook belangrijk om wat terug te verdienen met de luchtwasser door bijvoorbeeld warmteterugwinning. De varkenshouder vindt dat Inno+ hier een redelijk beeld over geeft. “Het was wel prettig geweest om ook inzicht te krijgen in bijkomende kosten, zoals extra deltabuizen in de biggenstal.”

Biologisch of chemisch
Of de keuze gaat vallen op een biologische of een chemische luchtwasser blijft voor Megens een lastig punt. Zijn voorkeur gaat op dit moment uit voor een biologische wasser. Dat komt door de negatieve verhalen over chemische wassers, zoals aantasting van damwandplaten en dergelijke. Megens weet niet zeker of dat bij de huidige chemische combiwasser nog aan de orde is. “Als een bedrijf mij kan garanderen dat een chemische combiwasser geen problemen geeft, dan zou de keuze hier wel eens op kunnen vallen. Met een chemische wasser kunnen we meer warmte terugwinnen en krijgen we minder spuiwater. Dat betekent minder opslag- en uitrijkosten. En je kunt dat spuiwater als kunstmest gaan gebruiken.”
Mocht de keuze toch vallen op een biologische wasser dan kiest de varkenshouder voor een verdamper om het spuiwater te reduceren. “Omgekeerde osmose vergt een te hoge investering."
Warmterugwinning ziet Megens op zich wel zitten. “Dat zullen we niet direct installeren, maar in de toekomst misschien wel. Zeker als er straks een vleesvarkensstal bijkomt, want dan komt er genoeg warmte vrij om het hele bedrijf te verwarmen.”

Bekijk hier de voorstellen van de leveranciers.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer