Klauwgezondheid verbeteren via voeding

De klauwgezondheid van varkens is te verbeteren via voeding. Dat blijkt uit verschillende proeven van Zinpro. Uit de proeven blijkt dat het gemiddelde aantal matige en ernstige witte lijn defecten daalt van 24 naar 9 procent. Het aantal klauwen met matige en ernstige beschadiging en overmatige groei van het balhoorn daalt van 56 naar 23 procent.

Voor gezonde klauwen is voortdurend voldoende aanbod van spoorelementen (zink, mangaan en koper) nodig. Deze voorkomen dat cellen beschadigen en afsterven. Een tekort aan spoorelementen kan leiden tot zwakkere botten en zwakke plekken in de klauwen. Daarnaast zijn deze spoorelementen bijvoorbeeld betrokken bij de vorming van botten, pezen en klauwhoorn.

Normaal gesproken gaan spoorelementen vanuit de darm via de darmwand naar de bloedbaan. Tijdens stressmomenten werkt dit transportmechanisme echter minder goed. Om te zorgen dat het varken dan toch genoeg spoorelementen binnenkrijgt kun je volgens Christof Rapp, onderzoeker bij Zinpro het beste ook gebruik maken van transport via aminozuren. Door het transportmechanisme van aminozuren te gebruiken is de opname van spoorelementen zeker gesteld.

Naast voeding speelt ook de huisvesting, de opfok, de fokkerij en het management een rol bij een goede kwaliteit klauwen en beenwerk.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer