Minder kort couperen

Varkenshouders gaan staarten van biggen minder kort coupere en op termijn misschien zelfs helemaal stoppen. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische zaken ontvangt maandagochtend een plan van aanpak om gefaseerd anders om te gaan met het couperen van staarten.

Ze ontvangt de zogenaamde ‘Verklaring van Dalfsen’ uit handen van Albert Jan Maat, algemeen voorzitter LTO Nederland, en Frank Dales, algemeen directeur Dierenbescherming. Dit gebeurt op het bedrijf van Dick van de Vegt. In de verklaring zijn stappen opgenomen om minder kort te kunnen couperen en op termijn zelfs misschien te stoppen met couperen. Tevens wordt dan het rapport ‘Varkens houden met een krul’ – zoektocht naar het voorkomen en bestrijden van staartbijten gepresenteerd.

De Vakgroep Varkenshouderij van LTO en de Dierenbescherming besloten vorig jaar tot de oprichting van ‘Werkgroep Krulstaart’. Deze werkgroep heeft tijdens een reeks bijeenkomsten met deskundigen kennis vergaard over de oorzaken van staartbijten en nagedacht over een andere aanpak dan couperen. Ook de Nederlandse Vakbond Varkenshouders heeft zich onlangs aangesloten bij de werkgroep.

De kennis is gebundeld in het rapport ´Varkens houden met een krul´ en vertaald in de ´Verklaring van Dalfsen´.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer