Onderschatting nut berigheidsstimulatie

Onderzoek van Varkens KI Nederland wijst uit dat rondgaan met een actieve beer vanaf dag één na spenen enorm belangrijk is. Beerstimulatie vanaf de dag na spenen leidt immers tot een hoger percentage berige zeugen vier tot vijf dagen later. Het merendeel van de varkenshouders besteedt voldoende aandacht aan beerstimulatie. Tenminste door de week. De praktijk wijst uit dat hieraan in het weekend nauwelijks tijd wordt gegund. En juist op zaterdag en zondag is beerstimulatie erg belangrijk. Immers, als zeugen op woensdag zijn gespeend, dan moeten ze op maandag worden geïnsemineerd.

Langer berig
Zeugenhouders die hun zeugen maar één keer per dag door beercontact stimuleren, hoeven niet direct verschil te zien in de snelheid van berig worden als zij zouden besluiten dat tweemaal te doen. In de praktijk blijkt dat zeugen bij één of twee keer berigheidsstimulatie ongeveer net zo snel berig worden. Maar er is wel verschil in de duur van de berigheid en het percentage succesvolle eerste inseminaties. Twee keer per dag stimuleren geeft een kwart langere berigheidsduur, namelijk 53 tegenover 42 uur. Het percentage eerste inseminaties binnen 24 uur ligt met 41 procent veel hoger dan de 19 procent bij één keer per dag stimuleren. Door twee keer per dag te stimuleren, wordt de berigheid langer en dus beter, met een betere eisprong en dus een hogere kans op een succesvolle eerste inseminatie.

Actieve beer
Het onderzoek wees ook uit dat zeugen hun berigheid het beste tonen bij een actieve beer. Liefst 97 procent van de zeugen gaf duidelijke berigheidssignalen. Bij gebruik van berengeur én berengeluid toonde 90 procent van de zeugen berigheid. Bij alleen berengeluid was dat maar 50 procent en bij alleen berengeur slechts 46 procent.

Berigheidsstimulatie is slechts één belangrijk item in de inseminatiestal. Echter, samen met tal van andere factoren kan extra aandacht leiden tot betere inseminatieresultaten. In de juni-uitgave van Varkens leest u alles over de belangrijkste basisprincipes tijdens de periode spenen-insemineren. Er is nog veel winst te halen in de inseminatiestal!
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer