
'Na Afrikaanse varkenspest krijgt nu PRRS aandacht in China'
Zolang er geen goed vaccin beschikbaar is, zorgt Afrikaanse varkenspest dagelijks voor substantiële problemen op Chinese varkensbedrijven. Een positief effect van Afrikaanse varkenspest in China is dat het belang van eliminatie van varkensziekten nu door eenieder wordt onderkend. Dat geldt ook voor de virusaandoening PRRS.
Voor de uitbraak van Afrikaanse varkenspest was er relatief weinig aandacht voor eliminatie van bepaalde varkensziekten in China. Vaccineren – ook tegen mond-en-klauwzeer en klassieke varkenspest – en zieke varkens behandelen met medicijnen was gangbaar. Vaccineren is niet altijd effectief, omdat de kwaliteit van beschikbare vaccins onder de westerse standaard ligt. Westerse farmaceuten worden met hun producten maar mondjesmaat en onder strikte voorwaarden toegelaten op de Chinese markt.
Afrikaanse varkenspest heeft het niveau van biosecurity op varkensfokkerijen, grote varkensbedrijven en transportvoertuigen tot bijna het hoogste in de wereld gemaakt. Maar het heeft ook geleerd dat uitroeiing van varkensziekten veel ellende en kosten kan besparen.
PRRS komt overal bij varkens voor en kost net zoals overal ter wereld ook in China handen vol geld. Op de eerste plaats zijn de fokbedrijven en ki-stations aan de beurt om PRRS-vrij te worden en blijven. Dat is in het varkensdichte China een grote opgave met veel verschillende PRRS-stammen en weinig tot geen ervaring met PRRS-vrij worden.
Waar een wil is, is ook een weg en dat devies volgen de Chinezen. Nieuwe fokbedrijven en ki-stations proberen ze zo ver mogelijk van dorpen en andere varkensbedrijven te bouwen. Dan blijven alleen berg- en bosrijke gebieden over waarvoor ook in China milieuregels gelden. Maar een cirkel van 5 kilometer varkensvrij en geen dorpen/bewoning rondom een fokbedrijf of ki-station is ook in dit grote land moeilijk te realiseren.
Besmette fokbedrijven met goed westers fokmateriaal gaan nadenken over weer PRRS-vrij worden en luchtfiltering toepassen. Liefst filtering van inkomende en uitgaande lucht. Maar bij de slecht opgeleide dierenartsen is er weinig tot geen ervaring met ziekten uitroeien. De universiteiten willen graag helpen, maar hebben alleen theoretische kennis of artikelen uit Europa en de Verenigde Staten waaruit ze kunnen putten.
Via trial-and-error en enige inbreng van westerse dierenartsen proberen de Chinese dierenartsen de benodigde kennis en ervaring op te bouwen. Omdat er in China veel varkensbedrijven en varkens zijn, gebeurt dit in vergelijking met Nederland meteen op redelijk grote schaal.
Ook in de varkensgezondheidszorg heeft China nog de nodige stappen te zetten. Maar om de kosten van de varkensproductie te drukken en zelfvoorzienend te worden, zijn deze stappen een must. De bal ligt vooral bij de fokbedrijven, ki-stations en grote varkensproducenten, net zoals dat in het verleden in Nederland het geval was.
Jan Merks
Onafhankelijk adviseur in China
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs




Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Nieuws van NieuweOogst.nl


