Gezonde varkens

Gezondheid is een veelzeggend begrip, maar als je er over nadenkt ook best wel vaag. De definitie is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie: "Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken." Dus het gaat verder dan alleen niet ziek zijn. Ik vind dat geestelijk wel zijn trouwens wel een lastige. Van sommige mensen die vinden dat ze geestelijk welzijn, vind ik dat ze behoorlijk de weg kwijt zijn. Waarschijnlijk vinden ze dat van mij ook.
Dat welzijn een positieve invloed heeft op de gezondheid van onze varkens wordt steeds duidelijker. Er is steeds meer aandacht voor. Als het dier zich goed voelt, dan loopt alles in onze stallen makkelijker. In het managen en verzorgen van varkens zijn we in Nederland erg goed. We horen bij de wereldtop. Zit het dan met die gezondheid ook goed? 
Voor gezondheid is het ook belangrijk dat ziektes afwezig zijn. Nederland heeft veel varkensbedrijven en verhandelt veel varkens. Dit betekent een intensieve contactstructuur tussen bedrijven en landen. Juist deze contactstructuur is de laatste jaren enorm verbeterd doordat er minder bedrijven komen en door de relatie en transport regels. Toch zijn de meeste bedrijven niet vrij van een aantal schadelijke ziektes. We zijn er wel goed in om ze te beheersen. Vaak horen we dat vrij worden van ziektes in Nederland moeilijk of niet mogelijk is.
Tijdens bezoeken aan Spanje en Duitsland die net als Nederland behoorlijke concentratie gebieden met varkens hebben viel mij een groot verschil op. Ze hechten daar een veel grotere waarde aan een schone instroom van fokdieren. Ondanks dat de vermeerderingsbedrijven zelf niet vrij zijn van allerlei ziektes willen ze wel schone dieren aanvoeren. Minimaal PRRS vrij. Juist ook in de concentratiegebieden. Als ik daar de discussie over aan ga, dan zijn ze zeer uitgesproken over hun strategie. Schone dieren zijn een must om ziektes beheersbaar te houden en er liefst nog een paar kwijt te raken.
Zijn wij zulke goede managers en dierverzorgers dat wij dit niet nodig hebben? We zien dat topfokdieren die de wereld over gaan bijna allemaal van SPF-bedrijven komen. Die hebben we in Nederland niet veel. Als er niet meer komen gaat de topfokkerij grotendeels uit Nederland verdwijnen en daarmee de kennis ook.
Moeten en kunnen we de slag naar een hogere gezondheid wel maken? Op de jaarvergadering van de Coöperatie Pigture Goup zal Martin Bijl vertellen wat de strategie TOPIGS en Varkens K.I. Nederland is op het gebied van gezondheid. Anton Pijpers is Hoogleraar monitoring diergezondheid bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en heeft vele functies op het gebied van diergezondheid bekleed. Hij zal zijn visie geven over kansen en uitdagingen voor de varkenssector. Heeft u net als ik veel vragen over hoe we met gezondheid verder moeten dan kunt u ons helpen door die van te voren stellen via jaarbijeenkomst@pigture.com Deze worden dan op de bijeenkomst behandeld.

John Lorist
Voorzitter coöperatie Pigture Group

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer