Ammoniakbeleid niet effectief

Het ammoniakbeleid is niet effectief genoeg om natuur te beschermen. Die conclusie trekt de Algemene Rekenkamer in een rapport over de intensieve veehouderij. Uit het onderzoek blijkt dat de maatregelen om ammoniakuitstoot en stikstofneerslag te verminderen nog onvoldoende effect hebben op verhogen van de biodiversiteit.

Staatssecretaris Dijksma geeft aan dat zij de ammoniakuitstoot verder gaat beperken. Zij gaat niet in op de aanbeveling om in het ruimtelijk beleid een scherpere keuze te maken waar veehouderij en waar natuurkwaliteit voorrang krijgen.

De constatering dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is vertraagd, is ook LTO een doorn in het oog. Hans Huijbers, LTO-bestuurder:  “We hebben aangedrongen op versnelling van de invoering van de PAS. De constatering dat daarom vijf jaar niets is gebeurd, is niet waar. In de varkens- en pluimveehouderij is meer dan 50 procent ammoniak uit stallen gereduceerd.”

Volgens Huijbers legt de Rekenkamer de verantwoordelijkheid voor biodiversiteit te eenzijdig bij de veehouderij. “Ook verkeer en industrie zijn een belangrijke bron. Dus moeten we het behalen en verbeteren van de natuurdoelen en de biodiversiteit veel breder aanvliegen en oppakken. Ook andere economische sectoren moeten meedoen.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer