ABN AMRO: varkensprijs stijgt

ABN AMRO is positief over de Nederlandse varkenshouderij op de korte termijn. De bank verwacht een stijging van de varkensprijs doordat veel varkensbedrijven in Europa niet kunnen voldoen aan de eisen van groepshuisvesting. Als er zich geen extreme weersomstandigheden voordoen, zal de prijs van het voer in de tweede helft van dit jaar juist dalen. Dat blijkt uit de ‘Visie op Agrarisch’ van de bank.

Door de druk op de koopkracht in Europa, krimpt de vraag naar vlees. Ook de varkenshouderij heeft hier last van, maar daar staat de aanboddaling tegenover. ABN AMRO voorziet op de lange termijn een hoger prijsniveau van veevoer door de groeiende vraag naar agrarische grondstoffen. De voergrondstofprijzen zullen wel blijven fluctueren.

Uitdaging
De uitdaging voor de varkenssector is om de kostprijs en de gevoeligheid voor prijsschommelingen van varkens en veevoer te drukken, meent ABN AMRO. Verder moet de branche volgens de bank voldoende mestverwerkingscapaciteit ontwikkelen, wat de kans vergroot dat de dierrechten komen te vervallen in 2015.
Uiteindelijk daalt het aantal bedrijven, neemt de gemiddelde grootte toe en daalt de totale varkensproductie. Daarnaast vindt ABN AMRO dat het creëren van toegevoegde waarde voor de positie van de Nederlandse varkenshouder cruciaal is. Maatschappelijke wensen wat betreft dierenwelzijn, milieu-impact en de gezondheid van mens en dier spelen hierbij een belangrijke rol.

Download hier het volledige document 'Visie op Agrarisch'

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer