Belgische varkenshouder voeren actie

Belgische varkenshouders hebben woensdagmiddag actie gevoerd bij Waasland shopping centre in Sint-Nieklaas en bij Albert Heijn in Roeselare. Ze pikken het onverantwoord gedrag van grootwarenhuizen niet langer. Dat meldt Algemeen Boeren Syndicaat (ABS). De organisatie wil op deze manier het machtsmisbruik in de keten opnieuw aan de kaak stellen.


Vooral de kortingen op varkensvlees in supermarkten is een doorn in het oog. “Varkenshouders pikken het niet langer dat hun varkens, die ze met liefde en respect voor dierenwelzijn fokken, uiteindelijk eindigen als goedkoop lokmiddel”, aldus ABS.


Belgische varkenshouders dreigen met een leveranciersstaking als supermarkten varkensvlees blijven aanbieden als stuntartikel. “De slachterij die zwicht voor de druk van een supermarktinkoper wordt getraceerd en onze varkenshouders leveren geen varkens meer aan het betreffende slachthuis.”


Het ABS wil dat er een doorrekenmechanisme wordt ontwikkelt in de varkensketen, rekening houdend met de kostprijs van varkenshouders. Volgens ABS is de sector ten dode opgeschreven als de situatie niet snel verandert.


Donderdag zitten alle partijen opnieuw rond de tafel voor het ketenoverleg. Daar zal ABS de invoering van een doorrekenmechanisme opnieuw ter sprake brengen.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer