Een grote korrel voor de kleine big

In tegenstelling tot wat altijd gedacht wordt, schijnen grote brokken van twaalf millimeter er beter in te gaan dan de standaard ‘hagelslag’. De kaken van jonge biggen zijn namelijk nog niet voldoende ontwikkeld om ‘fijn’ voer op te nemen. Dat ontdekte Henry van den Brand, professor aan Wageningen UR. “Eigenlijk is dat heel logisch”, zegt hij. “In de natuur eten biggen al na een week eikels, beukennootjes en dergelijke grote dingen met de zeug mee. Waarom zou een big in het kraamhok dan ‘hagelslag’, meel of kruimel moeten eten?”


Varkenshouder Lei Hermans uit Achel nam de proef op de som, hij deed mee aan een praktijkonderzoek van Coppens en voerde zijn biggen een grote brok. 



Op 11 verschillende bedrijven zijn de prestaties van biggen gevoerd met Baby Big XL en een gebruikelijke kleine korrel getest. Bekijk hier de resultaten van deze bedrijven.


Bij Lei namen de biggen gevoerd met Baby Big XL tijdens de eerste proef 14 procent meer voer op. De eerste twee weken na het spenen haalden de biggen een 27 procent hogere groei. In de tweede proef namen de biggen 27 procent meer voer op. Deze groep groeide de eerste twee weken na het spenen 21 procent harder.
De speengewichten van de groepen biggen gevoerd met kleine korrel en grote korrel waren hetzelfde.


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer