Voerschema klaar?

Liggen uw varkens op schema? Wat een vraag zult u denken. Onze schema’s zijn bijna afgewerkt voor dit jaar. Planningen blijken wel of niet te kloppen. Doelstellingen van afgelopen jaar worden nog eens overdacht.
Situaties als: liggen wij met omzet, voerwinst en de verkoop van aantal dieren per plaats, gespeende biggen op schema? komen mij niet onbekend voor. Welke schema’s heeft u eigenlijk voor volgend jaar op uw bureau liggen? Ook een voerschema?

?Denk maar aan onze recent gehouden TOPIGS thema avonden waar ik u verteld heb hoe belangrijk het is om een voerschema te hebben. Bewust voeren is in deze tijd immers geen keuze meer. Voer dat ruim 18 tot 20 procent duurder is geworden eist dat wij er zorgvuldig mee omgaan. Dat geldt zowel voor zeugen als opfokzeugen als voor gespeende biggen en vleesvarkens. Ad lib voeren is makkelijk en eenvoudig, maar wel vaak zonder controle. Gemak dient de mens, maar een gemakkelijk mens is zeker niet altijd de secuurste. Dat kan anno 2012/2013 kan volgens mij alleen maar uitlopen op teleurstellingen.

Kennis van groeicurven met u delen, geeft u de kans om schema’s toe te passen om efficiënte groei en efficiënt gebruik van grondstoffen op uw bedrijf te realiseren. ?Heeft uw schema de juiste omschakelmomenten? Kloppen deze nog? Het is belangrijk om te weten wat er in de stal gebeurd. Dat betekent meten.

Deze week was ik op bezoek bij een TOPIGS fokker, die bij opfokzeugen zeer nauwkeurig de opname van verteerbaar eiwit, energie en kilo voer in beeld had gebracht. Daarnaast werden per afdeling twee hokken gewogen om het verloop van groei in relatie tot de voercurve te controleren. Een voorbeeld hoe het in perfectie kan.
Het gesprek met de voerleverancier van het fokbedrijf was veel directer en effectiever doordat de fokker wist waar hij over praatte. Het adviseren is dan zowel voor de adviseur, maar ook voor de fokker veel beter te volgen. Dit soort ontwikkelingen zijn hard nodig om onze schema’s te halen en dus de genetische capaciteit van de varkens maximaal te benutten.

O ja, zo voor de start van het nieuwe jaar is het een mooi moment om naar de voerschema’s van dragende zeugen te kijken en je te realiseren dat er verschillen zijn in schema’s voor jonge en oude zeugen. Dat past vast nog wel in het schema van aankomende dagen.
Dank voor het lezen van mijn blogs afgelopen jaar, ik hoop u ook volgend jaar weer van dienst te kunnen zijn in mijn werk bij TOPIGS.

Fijne en goede feestdagen met de uwen.
Veel gezondheid en voorspoed in 2013.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer