Meer leren over beren

Voor vleesvarkenshouders worden in maart 2013 adviezen opgesteld voor het verminderen van ongewenst berengedrag en berengeur in de eigen specifieke bedrijfssituatie. Hiervoor is een onderzoek uitgevoerd, waarvoor 70 vleesvarkensbedrijven zijn bezocht. Het onderzoek is onderdeel van het vijfjarige project “Stoppen met castreren”.

Op deze 70 bedrijven zijn gedragswaarnemingen uitgevoerd bij beren op circa 5, 9 en 13 weken na opleg in de vleesvarkensafdeling. Daarnaast zijn de beren gescoord op huidbeschadigingen, beenwerk en bevuiling. De technische resultaten van de vleesvarkens en het percentage beren met berengeur zijn opgevraagd bij deze bedrijven en er zijn vragen gesteld over bedrijfsuitrusting en bedrijfsvoering. Ook zijn enkele vragen gesteld over de opfok van de beerbiggen. Onderzocht wordt welke relaties er zijn tussen enerzijds bedrijfsuitrusting en bedrijfsvoering en anderzijds berengedrag en berengeur.

De stuurgroep ‘Beren onderweg’, waarin partijen in en rond de varkensvleesketen zijn vertegenwoordigd, streeft ernaar om vóór 2015 te stoppen met het castreren van biggen. In het netwerk 'Meer leren over beren' krijgen de varkenshouders praktische handvatten om samen met collega’s het management voor het houden van beren op hun bedrijf aan te scherpen. Bij voldoende belangstelling zal in 2013 nog een derde netwerk starten.


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer