De groenten minister

Afgelopen week presenteerden de nieuwe leden van het kabinet Rutte zich. Ondanks de opstand rond de inkomensafhankelijke zorgpremie, stonden ze uiteindelijk allemaal bij de koningin. Na twee keer de eed afleggen kon men aan de slag. En dat begint met even voorstellen op tv. Allemaal een kort praatje om jezelf en je beleid wat bekender te maken.


Ook Co Verdaas , de nieuwe ‘staats’ van Economische zaken (alleen buiten de landsgrenzen mag hij zich Minister van landbouw noemen) verscheen voor de camera. Verdaas staat voor de agrarische sector als een sterke zelfbewuste sector, een voorbeeld van vernieuwing. Het buitenland kon daar een voorbeeld aan nemen. Ook gaat Verdaas voor de natuur. Het aaneensluiten van bestaande gebieden. De natuur moet weer van en voor de mensen worden. Met korte statements liet hij weten waar hij voor gaat. In de stortvloed van zorgpremiegevechten en toneelstukjes voor de vorstin leverde dit weinig nieuws op.


Het ‘grote’ nieuws over de staatsecretaris ging al eerder rond. “Een vegetariër op landbouw" zo melde o.a. Joop.nl. Wat begon als een tweet, werd als nieuwsfeit verspreid. In de kelders van het internet waren aanwijzingen gevonden dat hij ooit had aangegeven geen vlees te eten. Twitter kende een korte golf van retweets en grappen. En ten slotte bleef de vraag wat nou het nieuws was.


Vlees en vegetarisch zijn niet van die grote tegenstellingen meer. Sterker nog, ze kunnen heel goed samen gaan. Vion heeft al tijden een vegetarische en groententak, de vegetarische slager verkoopt plantaardig gehakt, spekblokjes, kip en tonijn en 30 procent van de Nederlanders denkt serieus over het minderen met vlees. Het feit of de minister dan vlees eet lijkt me nauwelijks van belang. Net zo min als de vraag of hij nou zijn eigen stropdas droeg of die van zijn chauffeur.


Waar het wel om gaat is wat je doet met trends die zich ontwikkelen. Kun je als varkenshouderij inspelen op een andere kijk op vlees. Wat wordt je verdienmodel bij vleesminderaars? Kun je daar als varkenshouders wat mee? Of is het iets dat niks met de sector te maken heeft? Gaat de markt voor speciale kwaliteitsproducten groeien? Vragen flexitariërs om kleinere karbonades? Of is er nog meer mogelijk?Levert de vleesvervanger industrie misschien goede eiwitrijke reststromen op? Is mest uit de varkenshouderij een goede bron voor algenteelt voor vleesvervangers?


Dat zou nog eens wat zijn: veehouderij en vleesvervanger industrie die samen kringlopen sluiten. Ik denk dat dat Co Verdaas zeker zal aanspreken. Een ondernemende voedselketen, waarvan men in het buitenland onder de indruk is. “Als je wil vernieuwen kijk dan eerst naar Nederland”. Dat is het doel van de staatssecretaris. Een mooie uitdaging. Er is nog veel te winnen.


Onno van Eijk
Senior projectleider Natuur & Milieu

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer