Afzetten of afgezet worden.

Dat in de agrarische wereld een goede afzet van producten belangrijk is moge duidelijk zijn. Het productieproces is er immers op ingericht. Denk bijvoorbeeld aan de akkerbouwers die vaak beperkte opslag hebben voor hun producten. In de varkenshouderij is ook het productieproces afgestemd op een vlotte afzet.


Om tegen een zo scherp mogelijke prijs te kunnen produceren zijn we dus ook afhankelijk van een goede afzet. Extra ruimte of opslag creëren zal de kosten structureel doen toenemen. We hebben in de varkenshouderij echter te maken met levende dieren en die kunnen we niet opslaan of per direct even minder laten produceren. ( dus de stelling ; de beste raad = voorraad geldt niet voor de varkenssector)


Ook voor de slachterijen geldt hetzelfde. Zij hebben vaak ook maar beperkte opslag capaciteit en invriescapaciteit voor het vlees. De reden hiervan is vaak gelijk aan die van de varkenshouderij.
De agrarische sector zou een pluim verdienen voor de manier waarop men zich al jaren weet aan te passen aan de diverse eisen. Er wordt vaak gesproken over “ Licence to produce” maar wat kunnen we er mee als een Albert Heijn vervolgens laten weten een eenzijdige korting van twee procent te willen doorvoeren bij hun toeleveranciers omdat ze groter zijn geworden.


De kortingseis wordt door AH dan vervolgens per brief als volgt omschreven: 'Als leverancier groeit u met ons mee, onder meer door groei in volume. Om deze groei te faciliteren, vinden wij het passend dat u hieraan bijdraagt'.
Ik kan mij het gevoel voorstellen dat toeleveranciers zich afgezet voelen. En als de korting doorgevoerd was, wie betaald dan de rekening?
Voor mijn gevoel zal de rekening bij de primaire producent terecht komen. Het doet mij goed dat de LTO en NVV namens de sector een helder signaal hebben afgegeven dat dit niet kan!


Het belang van een goede afzet onderschrijven alle producenten , ongeacht in welke branche men werkzaam is.
Ook het belang van de publiciteit zoeken is naar mijn mening een effectieve manier om duidelijk te maken wat er speelt .
Afzetten of afgezet worden ; een klein intonatieverschil met grote financiële gevolgen voor de producent van varkensvlees.
Als je ook de reportage van Louise Fresco bekijkt dan begrijp je wellicht wat ik bedoel.


Mijn tip: Breng de reportage breed onder de aandacht.


Ronald Tibbe
Verkoopleider De Heus Voeders

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer