Varkensbedrijven onverkoopbaar

De meeste varkensbedrijven zijn momenteel onverkoopbaar, alleen varkensbedrijven op gunstige locaties worden op het moment nog verkocht. Sinds 2009 is het aantal bedrijven in de verkoop sterk toegenomen, terwijl de koop juist daalde. Dat blijkt uit cijfers van NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed.


Begin juli 2012 stonden er 110 varkensbedrijven te koop. In het eerste half jaar van 2012 zijn er slechts zeven bedrijven verkocht. Volgens de NVM zou verkoop in combinatie met herontwikkelingsmogelijkheden of sloopsubsidie uitkomst kunnen bieden. Het gaat dan om omvorming tot bijvoorbeeld een Bed & Breakfast, camping, zorgboerderij of adviesbureau. Volgens NVM is omvorming sterk afhankelijk van de locatie en heeft het de meeste kans van slagen dichtbij dorpen en steden.


Bedrijfswoning 
Een meerderheid van de Tweede Kamer ging onlangs akkoord met nieuwe regelgeving rondom agrarische bedrijfswoningen. Gemeenten kunnen daardoor in een bestemmingsplan of via een wijziging van de omgevingsvergunning de agrarische bedrijfswoning als plattelandswoning bestemmen.


Deze status van plattelandswoning geeft de woningen de mogelijkheid te worden bewoond door niet-agrariërs. Tegelijkertijd hoeven agrarische bedrijven in de omgeving niet bang te zijn voor klachten van omwonenden over overlast. Als agrariërs stoppen met hun bedrijfsvoering, kunnen ze gewoon in hun huis blijven wonen en worden ze hierin niet belemmerd door strenge milieuwetgeving.


Naar verwachting vindt besluitvorming in de Eerste Kamer in het najaar 2012 plaats.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer