Geen alternatief voor menselijke neus

Voor het detecteren van karkassen van beren met een afwijkende geur kunnen slachterijen de komende vijf jaar zeker niet om de menselijke neus heen. Gé Backus voorzitter van de Klankbordgroep Stoppen met Castreren ziet op dit moment geen technische alternatieven. Uit onderzoek blijkt dat de Ion Molecule Reaction Mass Spectrometry- techniek niet goed genoeg werkt.

Deze techniek moet in berenvet het aandeel zuiver Androstenong en Skatol meten. In de praktijk bleek Skatol alleen in hoge concentraties te meten en was Androstenong helemaal niet te meten. Alternatieve technische meetmethoden zijn er op dit moment niet. Vandaar dat het hele onderzoek zich nu richt op het verder optimaliseren van meting met de menselijke neus.

Volgens Backus neemt de internationale aandacht voor deze techniek toe. “We hebben zo onderhand in Nederland ook veel ervaring met deze techniek opgedaan. Er zijn 1,5 miljoen beren geroken.” Aanvankelijk was er vooral in Frankrijk en Spanje veel weerstand tegen het inzetten van de menselijke neus, maar intussen zijn ook in deze landen de eerste ervaringen opgedaan. Doel is nu om internationaal een protocol op te stellen om deze onderzoeksmethode te standaardiseren en te borgen. Er worden onder andere panels met zeer goede ruikers ingezet om de resultaten aan de slachtlijn te controleren.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer