Meer varkens, minder uitstoot

De ammoniakemissie van varkens en pluimvee in Noord-Brabant is de laatste jaren gedaald. Het gebruik van verschillende emissiearme technieken heeft er toe geleid dat de ammoniakuitstoot door de varkenshouderij gedaald is van ongeveer 8,5 kiloton (2005) naar iets meer dan 7 kiloton (2009), ondanks de groei van het aantal varkens in de provincie. Het gebrek aan deze technieken in de rundveehouderij, zorgt in die sector voor een stijging van de ammoniakemissie, versterkt door een groei van de veestapel.

Dit blijkt uit de voortgangsrapportage Ammoniak, geur en fijnstof van de provincie Noord-Brabant, waarin de verschillen tussen 2005 en 2009 duidelijk worden. De dalende trend zet voor de varkenssector, vooruitlopend op de eisen van 2013, volgens de rapportage door.

Emmissie-arme stallen en luchtwassers

Ondanks dat de cijfers maar tot 2009 gaan, geven ze een duidelijk beeld van de resultaten die met luchtwassers en emissie-arme stallen worden behaald. In 2009 was 60 procent van de varkens in emissie-arme stallen gehuisvest, tegenover 47 procent in 2005.

Het percentage dieren dat in een stal met luchtwasser staat, groeide van twaalf procent in 2005 naar ruim een derde in 2009. De provincie ziet de toename van gecombineerde luchtwassers als extra winst. Deze luchtwassers verminderen naast ammoniak ook de uitstoot van fijnstof en geur.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer