EU oormerkt ruim 200 miljoen voor bestrijding dierziekten

Europa hecht groot belang aan het monitoren en uitroeien van dierziekten en zoönosen. Ondanks de vele bezuinigingen, trekt de Europese Commissie daarom € 203 miljoen uit voor bijna 140 projecten die volgend jaar van start gaan.

Daarnaast ging de Commissie unaniem akkoord om nog € 11,5 miljoen beschikbaar te stellen voor noodplannen en vaccinatieprogramma's in verband met de strijd tegen calamiteiten uit de afgelopen jaren. Ook Nederland ontvangt hier een deel van. 

Ondanks een lager budget geeft Eurocommissaris John Dalli (Malta) aan, dat hij ziet dat de Commissie wil (blijven) investeren in de verschillende probleemgebieden, juist ook omdat door investeringen in het verleden goede resultaten zijn geboekt.

Leeuwendeel naar de koeien
Vijf lidstaten ontvangen € 65 miljoen om rundertuberculose aan te pakken. Voor de bestrijding van TSE's (oa BSE) wordt zo'n € 54 miljoen uitgetrokken. Verder worden ook programma's gesteund die zich richten op hondsdolheid, blauwtong, salmonella en vogelgriep. Voor de de strijd tegen de klassieke varkenspest is  € 3,7 miljoen gereserveerd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer