Rust, ritme en regelmaat

De drie bekende woorden met de “R” erin. De zomervakantie breekt voor velen aan. Kom je dan tot rust? Hoe ziet je ritme eruit? Wat is dan je regelmaat? Ik weet wel dat deze periode je goed doet. Maar hoe gaat dat nadien bij het hervatten van je werk? Hoe snel vind je weer het juiste ritme en de juiste regelmaat? Echt rustig is dat in het begin niet. Maar je moet wel door deze fase heen. Want dat alleen geeft je de rust om goed te kunnen presteren.

Eigenlijk sluit bovenstaande heel goed aan bij een aantal thema’s dat ik regelmatig behandel rondom de inzet van de gelten. Voordat de gelten de leeftijd bereiken dat ze in productie komen, genieten ze volop van hun jonge leven in de opfokstal. Twee keer per dag een heerlijke portie voer, regelmatig aandacht van de varkenshouder en verder lekker rusten tussen de hokgenoten.

En dan komt de grote verandering. De gelten komen in een leeftijdsfase dat ze vruchtbaar worden. Vanuit de opfokstal worden ze verplaatst naar een adaptatiestal. In korte tijd vinden er veel veranderingen plaats. Aanpassing aan het nieuwe voersysteem, aan de nieuwe huisvestingssystemen en alles wat het nieuwe bedrijf met zich meebrengt. Al bij al weinig rust, ritme en regelmaat. Dit is dan ook niet de tijd om goede in productie te kunnen komen.

Neem dan ook voldoende tijd om de gelten aan al dit nieuws te laten wennen. Hoe lang moet deze adaptatiefase dan duren, krijg ik vaak als vraag. De ervaring leert dat dit voor de meeste bedrijven minimaal 6 weken duurt, het meest optimale is 12 weken. Deze periode kan dan ook goed worden gebruikt om de berigheid waar te nemen en te registreren. Zo kunnen de gelten op tijd worden geflushed en gericht worden ingezet in de inseminatiestal.

Bedrijven die op deze wijze de gelten inzetten halen topresultaten bij hun gelten. Een hoog afbigpercentage, een goede toomgrootte en vooral ook goede en gezonde biggen. Een bijkomend voordeel van deze goede productie is dat de verwachtingswaarde van een goede productie in de volgende worpen erg hoog is. Dit heeft onderzoek van mijn collega Lia Hoving ontegenzeggelijk aangetoond. Door de hoge productie blijven deze zeugen ook langer in productie op het bedrijf. Dit komt ten gunste van de vervanging en dat leidt nog eens tot extra rust op het bedrijf.

Arno Joosten
Manager Sales en Service
Varkens K.I. Nederland

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer