Trots Varkensgilde wil draagvlak behouden

Draagvlak behouden in de directe omgeving. Dat is voor 30 varkenshouders uit de gemeente Peel en Maas reden het VarkensGilde op te richten. De officiële presentatie van het gilde was op woensdagavond 4 juli, in het bijzijn van burgemeester Wilma Delissen en Steven Lak, voorzitter van het PVV.

Het is niet dat er geen draagvlak is in de Gemeente Peel en Maas. Van oudsher waren er altijd al varkensbedrijven. Maar dat aantal wordt almaar minder. Toen initiatiefnemer Jan Vissers uit Panningen in 1989 met zijn varkensbedrijf begon, telde hij nog 15 varkenshouders in zijn omgeving.

Nu is daarvan alleen de locatie van Varkens KI Nederland nog over. Peel en Maas heeft geen megastallen. De gemeente kent geen dier- of milieuactivisten. En dat willen de varkenshouders hier graag zo houden.

Aspergegilde
Het was tijdens de opening van Vissers’ nieuwe gesloten bedrijf met 400 zeugen dat het Varkensgilde Peel en Maas officieel werd gepresenteerd door burgemeester Wilma Delissen van Tongerlo en PVV-voorzitter Steven Lak.

Bij het gilde zijn 30 varkenshouders aangesloten. Zij willen de maatschappelijke weerstand voor zijn en namen het succes van het aspergegilde als voorbeeld.

Aspergetelers hebben draagvlak in de regio. Inwoners van de gemeente Peel en Maas zijn trots op de asperge. Dat willen de varkenshouders ook graag.

Trots
Dus vroegen ze John Korsten van het agrarische marketingbureau Drops om hulp. Hij heeft het project opgepikt, inmiddels hebben zich tientallen bedrijven als sponsor aangemeld. Daaronder bijna tien stersponsors, die elk 2.500 euro neerleggen.

Met dit bedrag is marketingbureau Drops in staat om het Varkensgilde van een duidelijk verhaal naar buiten te voorzien. Een verhaal om trots op te zijn.

Trots was de burgemeester ook. “We schrijven geschiedenis. Dit is niet eerder vertoond”, sprak ze. “Nederland heeft veel goede dingen, maar geen verhaal”, hield Steven Lak de ongeveer honderd aanwezigen voor. “ En dat verhaal kun je met zo’n varkensgilde bereiken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer