Biggenprijs+explodeert+bij+krimpende+Chinese+varkensstapel
Nieuws
© Henk Riswick

Biggenprijs explodeert bij krimpende Chinese varkensstapel

In China werden eind maart 5 procent minder varkens gehouden dan in dezelfde periode een jaar eerder. Forse verliezen door lage prijzen zijn een reden voor de dalende varkenspopulatie in de volksrepubliek. Intussen exploderen de bIggenprijzen.

Het nationaal statistiekbureau in Peking meldt dat er eind maart in China ongeveer 408,5 miljoen varkens werden gehouden. Dat is een daling van 22,4 miljoen dieren (-5,2 procent) ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Eerder werd voor de maand februari ook al een daling van het aantal zeugen gemeld. Het betrof een daling van 3 miljoen dieren (-7 procent) tot 40,4 miljoen moederdieren.

Statistici melden verder dat in het eerste kwartaal van dit jaar 194,55 miljoen varkens geslacht. Dat zijn er bijna 4,5 miljoen minder dan in het eerste kwartaal van 2023 (-2,2 procent). Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) voorspelde onlangs voor dit jaar een daling van 3 procent in de Chinese varkensvleesproductie.

De totale vleesproductie in China is het eerste kwartaal van dit jaar met 1,4 procent gegroeid tot 24,9 miljoen ton, vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2023.

Biggenprijzen stijgen fors

In januari van dit jaar waren de biggenprijzen in China nog zwaar verliezgevend. De opbrengst per big lag toen op zo'n 19 euro, ruim 40 euro onder berekende kostprijs van een big. Medio april is de situatie op de Chinese varkensmarkt totaal omgekeerd, met name door de krapte van het biggenaanbod. De prijzen zijn geëxplodeerd; momenteel wordt zelfs boven de 90 euro per big betaald, meldt Jim Long, CEO van varkensfokkerijorganisatie Genesus in zijn marktcommentaar van 22 april. Het is volgens hem een voorbode van forse stijgingen van de varkensvleesprijzen in China. Bovendien zal het dalend inlands aanbod van varkens de Chinese importbehoefte van varkensvlees aanjagen en zorgen voor hogere prijzen op de wereldmarkt.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer