Aanpassing maatregelen 2013

In 2013 dienen alle varkensbedrijven aan de nieuwe eisen voor welzijn en milieu te voldoen. Al jaren weten we dat dit op ons afkomt. Bedrijven die zich in de loop van de jaren hebben ontwikkeld, hebben dit uiteraard al in hun uitbreiding meegenomen. Want de aanvullende eisen voor 2013 zijn alleen maar te financieren als er een efficiënte, en vaak tegelijk ook een uitbreidingsstap wordt gezet. De markt wil deze eisen namelijk niet betalen en daarom moeten zij uit de kostprijs per big of per kilo varken komen.

Momenteel staat nog een aanzienlijk deel van de bedrijven (ik schat grofweg eenderde) voor de keuze: ‘Doe ik het of doe ik dit niet?’ Maar misschien nog wel nadrukkelijker: ‘Kan ik het nog of wil ik dit nog wel?’ Hiermee doel ik op de financiële (on)mogelijkheden van vele van deze bedrijven.

Maar ook op de vraag of deze groep varkenshouders wel een schaalsprong wil maken. Vele gezinsbedrijven vinden hun huidige bedrijfsomvang prima en men voelt zich hier comfortabel bij. Waarom dan een gedwongen schaalsprong en/of extra financieringslast erbij met alle risico’s van dien?

Ik vind daarom dat men anders met de huidige 2013-eisen om dient te gaan. Als een bedrijf zich niet ontwikkelt of nieuw bouwt, dan hoeft men verder niks overhoop te halen.

Ik vergelijk het wel eens met het nieuwe Bouwbesluit: we gaan toch ook niet in alle bestaande huizen de kozijnen vervangen door een maatje groter? En bij mijn weten hoeft een old timer ook geen nieuwe autogordels te monteren. Waarom dan wel veel stallen, die veelal nog in goede staat zijn, slopen en/of aanpassen?

Daar komt bij dat we momenteel in een publiek debat zitten over megastallen en de maximale bedrijfsgrote. Laat nu juist de groep bedrijven die met de eisen voor 2013 in de knel komen, die bedrijven zijn die men maatschappelijk graag ziet. Namelijk kleinere en middelgrote gezinsbedrijven.

Wat mij betreft kan er dus sprake zijn van een win-win situatie als de bewindslieden een aanpassing overwegen van de huidige 2013-eisen. Ik kan er mee leven als er wel extra eisen gelden voor bedrijven die zich ontwikkelen. Zij kunnen dergelijke investeringen immers direct in hun nieuwe exploitatie meenemen.

Wyno Zwanenburg
Voorzitter NVV
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer