Wat zijn varkens toch leuk!

Ik werd vanuit mijn rol als financieel adviseur gevraagd naar het bedrijf van een gezin te gaan waar het rendement niet voldoende is. Ik krijg de ondernemer aan de lijn en hij geeft aan dat hij niet snapt waarom hij geen geld verdient. “Ik doe er alles voor en verdien niks.” We maken een afspraak op korte termijn.


Bij mijn bezoek liggen het varkensbedrijf en de woning er prachtig bij. Een mooie (grote) stal van een paar jaar oud steekt boven het woonhuis uit en is mijn ogen een prachtige blikvanger. De eerste indruk is dan ook een ordelijk en gestructureerd bedrijf.


Het gezin is nog aan het nagenieten van de middagmaaltijd. “Bender al?” krijg ik in goed Brabants te horen. Na een korte kennismaking ga ik samen met de heer des huizes naar de stal. In de hygiënesluis is alles goed voor elkaar. Tot nu toe eigenlijk alleen maar lof, netjes ordelijk en gestructureerd.


Dan de varkens. Ik loop de eerste afdeling in en het is meteen genieten. De varkens zijn gezond en rennen door het hok. Je wordt er blij van, de ondernemer zegt dan ook direct op zijn Brabants: “Skon hè?”, met andere woorden: varkens houden is leuk. En dat vind ik ook, vanaf het moment dat ik kon lopen, zit ik ook al tussen de varkens. Met deze woorden raakt de ondernemer de ziel, het is gewoon prachtig om met varkens bezig te zien. We lopen verder en het beeld blijft ook het zelfde, gezonde varkens die in een schone, georganiseerde omgeving leven.


Eenmaal binnen gaan we aan de gang met de jaarverslagen, technische cijfers en het verhaal van de ondernemers. Na twee uur concluderen we dat bij de huidige kosten de voerwinst te laag is. We pakken er het bedrijfsplan/investeringsplan van een paar jaar geleden nog maar eens bij. Hierin is destijds de verdubbeling in bedrijfsomvang doorgerekend en de financiering geregeld. De kosten lopen volgens begroting, maar de voerwinst was begroot op 120 procent. En dat wordt de laatste twee jaar niet gehaald.


We praten nog lang na. Is 120 procent wel reëel? Hoe ga ik met mijn crediteuren om? Krijg ik nog geld van de bank? Komt het wel goed? De varkenshouder en zijn vrouw laten veerkracht zien en vinden de taakstellingen een uitdaging. Ze gaan er voor. We bespreken de aanpak en maken een vervolgafspraak. Ik rij weg en denk nog lang na. Twee conclusies zijn heel helder: ‘Varkens houden is leuk; het rekensommetje vaak niet’.


Erik van der Hijden
FARM ADVIES

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer