%27Kraamzeugen+zijn+fitter+en+vreten+beter%27
Partner LTO Ledenvoordeel

'Kraamzeugen zijn fitter en vreten beter'

Ondanks het gebruik van diverse middelen had varkenshouder Berton van de Ven een veel te hoog kiemgetal in zijn waterleidingen en in de voorraadtank boven de brijmenger. Een installatie van Watter bracht de oplossing. 'Als er nu iets is met de dieren, weten we dat een slechte waterkwaliteit niet de oorzaak kan zijn.'

Van de Ven heeft samen met zijn ouders in het Brabantse Uden een varkenshouderij met 300 zeugen en 2.300 vleesvarkens. Ze werken voortdurend aan het optimaliseren van de driehoek lucht, voer en water.

Voorheen gebruikten de varkenshouders in de biggenstal een biologisch middel om het leidingwater zuiver te houden en in de vleesvarkensstal dienden ze zuur toe aan het water om verontreinigingen te voorkomen. Bij elkaar kostte hen dat jaarlijks zo'n 7.500 euro aan middelen.

Toch merkten de ondernemers al een tijdje dat de kwaliteit van het water niet optimaal was. 'We schrokken soms van de slechte kwaliteit', zegt Van de Ven. 'We moesten de voorraadtank boven de brijmenger best vaak schoonmaken. Daar zat vaak een vettig slijmlaagje aan de binnenkant, met bacteriën en schimmels.'

Betere waterkwaliteit werd steeds meer een 'actiepuntje'

Een betere waterkwaliteit werd steeds meer een 'actiepuntje' voor de varkenshouders. Toen ze daarmee bezig waren, lazen ze over Watter. Ze namen contact op en lieten een medewerker van Watter komen. 'Van een gesprek word je nooit dommer', zegt Van de Ven.

De ondernemers lieten Watter een watermonster nemen. Daaruit bleek dat de kiemgetallen veel te hoog waren. Om helemaal zeker te zijn, lieten ze de dierenarts eenzelfde monster nemen. Het resultaat was precies hetzelfde.

Proef geeft duidelijkheid

Van de Ven besloot daarop om een proefopstelling van Watter te installeren. Al snel was het resultaat te zien. 'De leidingen en de watervoorraadtank waren schoon. Ook aan de dieren was het te merken dat de waterkwaliteit een stuk beter was', zegt de varkenshouder. 'Het viel ons op dat de kraamzeugen vanaf toen iets fitter waren. Ze stonden bijvoorbeeld makkelijker op bij het voeren. Ook vreten ze nu beter.'

Na de proefperiode was de keus niet moeilijk voor de varkenshouder. Hij besloot om blijvend een installatie van Watter te plaatsen. Naast de betere drinkwaterkwaliteit voor zijn dieren vindt hij het een voordeel dat de installatie veel minder werk vraagt dan voorheen. Het onderhoud van de installatie is minimaal. 'Een zak zout één keer in de twee of drie weken, dat is alles', zegt Van de Ven. 'Voor de rest doet ie het gewoon.'

Eén keer was er een storing aan het apparaat. Een medewerker van Watter kwam direct. 'Het is netjes en snel opgelost', zegt Van de Ven.

Meer rust en minder chemicaliën

De installatie van Watter geeft de varkenshouder meer rust. 'We proberen zoveel mogelijk risicofactoren uit te sluiten. Als er nu iets is met de dieren, dan is het uitgesloten dat een slechte waterkwaliteit de oorzaak kan zijn.'

Bovendien is de ondernemer blij met de jaarlijks besparing van duizenden euro's op de kosten van middelen om het water zuiver te houden. 'Daarmee verdient het Watter-systeem zich in een aantal jaren dik terug.'

Over LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »