Economische begrippen

Definities bedrijfseconomische begrippen


Binnen de varkenshouderij wordt heel wat afgerekend en geanalyseerd. Dat betekent ook dat er veel bedrijfseconomische begrippen langskomen. Maar wat betekenen ze ook allemaal al weer? Varkens zet de belangrijkste begrippen op een rijtje.


Voerwinst
De voerwinst is een verrekening van de omzet en aanwas met de voerkosten.


Saldo
De voerwinst minus gezondheid, KI, strooisel, elektriciteit, verwarming, water en overige veekosten mondt uit in het saldo.


Reserveringscapaciteit
De reserveringscapaciteit brengt tot uitdrukking of een bedrijf in staat is de bedrijfseconomische afschrijvingen te compenseren. Met andere woorden: of er voldoende geld overblijft om leningen af te lossen en vervangingsinvesteringen te doen. De reserveringscapaciteit is te berekenen door het saldo te verminderen met de mestkosten, personeelskosten, overige bedrijfskosten, betaalde rente en de privéopnamen.


Marge
Wanneer van de reserveringscapaciteit de aflossingen en vervangingsinvesteringen worden afgetrokken, blijft de marge over. Dit is dus het geld wat uiteindelijk onder de streep overblijft na aftrek van alle kosten.


Liquiditeit
De liquiditeit is het evenwicht tussen de ingaande en uitgaande geldstromen. De liquiditeit is opgebouwd uit de liquide middelen (kas en rekening-courant) en de korte termijnvorderingen verminderd met de korte termijn schulden.


Liquiditeitsbegroting
Een berekening van de ingaande en uitgaande kasstroom. Een negatief liquiditeitssaldo betekent dat er meer geld uitgaat dan er binnen komt. Vaak leidt dit er toe dat het saldo op het rekening-courant daalt.


Leencapaciteit
De maximaal aan te trekken financiering.


Solvabiliteit
De verhouding tussen het eigen vermogen en het totale vermogen. Hoe hoger de solvabiliteit, hoe groter deel van de activa is gefinancierd met het eigen vermogen.


Kritieke opbrengstprijs
De opbrengstprijs die ontvangen moet worden om te kunnen voldoen aan alle betalingsverplichtingen. De kritieke opbrengstprijs bestaat uit directe kosten, een gedeelte van de indirecte kosten dat gepaard gaat met uitgaven, verplichte aflossingen voor leningen en de normale privé-uitgaven. De nadruk ligt dus op uitgaven en kosten.


Kostprijs
De kostprijs bestaat uit de som van alle toegerekende en niet toegerekende kosten omgeslagen per productie-eenheid (grootgebrachte big of kilo geslacht gewicht). De kostprijs bestaat uit de totale kosten die gemaakt worden voor het produceren of leveren van het product.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer