“Verhoging rendement moet kunnen”

“Het gat tussen werkelijke voerwinst en de kritieke voerwinst is kleiner dan menigeen denkt,” aldus Frank Steenbreker (ABAB) deze week tijdens het producentendebat bij Johnny Hogenkamp.


Voor de periode 20058-2010 becijferde Steenbreker een kritieke voerwinst van € 593 per zeug, terwijl de gerealiseerde voerwinst op € 529 per zeug uitkwam. Bij de vleesvarkens is er een vergelijkbaar beeld. De kritieke voerwinst is € 88 per gemiddeld aanwezig varken tegenover een gerealiseerde voerwinst van € 78.


Volgens Steenbreker is dus minimaal zes jaar lang een voerwinst van 112% minimaal nodig om de tekorten van de afgelopen jaren terug te verdienen. Omgerekend is dat € 2,50 per big en 3,5 eurocent per kilo vlees. “Op veel bedrijven moet dat mogelijk zijn.


Door samen te werken, invloed te krijgen op de prijsvorming, een gelijk speelveld en efficiency in de keten moet de te verdelen koek kunnen groeien. Gaan we echter op dezelfde voet door met alleen de kostprijs te verlagen, dan wordt de koek steeds kleiner en blijven we interen op vermogen. De opbrengstprijs volgt namelijk altijd de kostprijs. Dat is dus een doodlopende weg.”
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer