Tien+uitbraken+Afrikaanse+varkenspest+op+varkensbedrijven+in+Polen
Nieuws
© Freelancer

Tien uitbraken Afrikaanse varkenspest op varkensbedrijven in Polen

Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Polen is de afgelopen weken snel opgelopen. Na de eerste melding op 4 juni zijn er nog negen bedrijven bij gekomen. Zowel in Polen als in Italië loopt daarnaast het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen flink op.

In Polen lijken er duidelijke onderlinge verbanden te liggen bij de uitbraken van Afrikaanse varkenspest op de varkensbedrijven. In het noordoosten van het land liggen de bedrijven van uitbraken 2, 6, 7, 9 en 10 dicht bij elkaar. De meeste van de betreffende bedrijven hebben een voor Polen gemiddelde omvang van respectievelijk 146, 600, 425 en 540 varkens. Alleen bedrijf 9 is met 25 varkens klein.

Uitbraken 4, 5 en 8 liggen ook dicht bij elkaar. Hier gaat het om bedrijven met 34, 102 en 125 varkens. Bedrijf 3 ligt vlak bij de grens in het noordwesten van Polen. Naast de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern waar onlangs een Duits bedrijf besmet bleek. De eerste uitbraak was dit jaar in het zuidoosten van Polen naast de Oekraïense grens.


Vorig jaar telde Polen 30 uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens en bijna 2.700 uitbraken bij wilde zwijnen. Dit jaar zijn er in Polen 930 uitbraken bij wilde zwijnen, waarbij het om in totaal meer dan 1.000 zwijnen gaat.

Uitbreiding in Italië

In Italië zijn dit jaar ook al 960 besmette wilde zwijnen gevonden. De meeste in het besmette gebied in het noorden van het land. In de regio Campanië zijn voor het eerst sinds enige tijd weer nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij zwijnen vastgesteld.

De meeste uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens zijn nog steeds in Roemenië. Daar zijn het er dit jaar al 62. Servië telt 49 uitbraken, Bosnië en Herzegovina 19, Oekraïne 15, Griekenland en Moldavië ieder 5, Noord-Macedonië 2 en Bulgarije, Duitsland en Litouwen ieder 1 uitbraak.

Behalve Italië en Polen met veel uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen worden ook veel besmette zwijnen gevonden in Letland met 321 besmettingen, in Litouwen met 297 besmettingen en in Hongarije met 217 besmette zwijnen.

In Duitsland zijn er dit jaar 120 besmette wilde zwijnen gevonden. Op 15 juni is 1 besmet zwijn gevonden in de deelstaat Hessen op betrekkelijk korte afstand van de Nederlandse grens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer