%27Ruim+de+helft+gebruikt+zon+als+energiebron%27
Achtergrond
© Koos Groenewold

'Ruim de helft gebruikt zon als energiebron'

Voor het produceren van duurzame energie zijn zonnepanelen op het staldak verreweg het meest in trek bij varkenshouders. Dat blijkt uit onderzoek dat in het najaar van 2022 is uitgevoerd onder bijna zeshonderd varkenshouders met een zeugenbedrijf, een vleesvarkensbedrijf of een (deels) gesloten bedrijf.

Uit het databestand van AgriDirect blijkt dat 55 procent van de varkenshouders al gebruikmaakt van de zon als duurzame energiebron op het bedrijf. Bedrijven met vleesvarkens hebben iets vaker zonnepanelen op het staldak liggen (57 procent) dan bedrijven met zeugen (47 procent). ‘Ruim de helft van de varkenshouders heeft een zonnesysteem, maar we weten niet hoeveel Wattpiek ze precies op hun dak hebben geïnstalleerd’, licht accountmanager Luke Hekers van AgriDirect toe.

In hetzelfde onderzoek geeft 2,5 procent aan warmtewisselaars en/of warmtepompen te benutten op het bedrijf. Dit betreft hoofdzakelijk gesloten varkensbedrijven (6,4 procent), gevolgd door zeugenbedrijven (2,6 procent). Van de ondervraagde ondernemers geeft 1,6 procent aan houtpellets te gebruiken als energiebron. Biogas, aardwarmte en windmolens worden zeer beperkt benut door varkenshouders als bron van duurzame energieopwekking.

Van de varkenshouders neemt 42 procent de benodigde hoeveelheid stroom en gas af van energieleveranciers. Hekers meldt dat varkenshouders in de zomerperiode opnieuw bevraagd worden, dan ook op het thema duurzame energie. ‘Eind 2024 zal duidelijk worden of de varkenssector stappen heeft gezet bij het herbenutten van warmte op het eigen bedrijf of het produceren van groene stroom of groen gas.’

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer