%27Keuzevrijheid+van+eten+van+vlees+bedreigd%27
Blog
© Koos Groenewold

'Keuzevrijheid van eten van vlees bedreigd'

In vrijheid gezonde voedselkeuzes maken wordt steeds lastiger. Talloze (on)bekende influencers op sociale media beïnvloeden op allerlei manier het (koop)gedrag van hun volgers. Het grote geld is big business en nogal eens sturend richting ongezondere of onverantwoorde keuzes.

Influencers die zich richten op het eten van vlees of het zelfs maar wagen om varkensvlees te proeven, liggen zwaar onder vuur. Zo werd een Indonesische influencer vanwege godslastering veroordeeld tot twee jaar cel voor het plaatsen van een TikTok-video over haar eetervaring van een knapperig stukje spek terwijl ze iets islamitisch zei.

Het relaas van de Spanjaard Josema Catalina is een eyeopener voor mensen die zoeken naar voedsel en gewoonten om hun gezondheid te herstellen. De (sport)voedingsdeskundige en auteur van het boek 'Human Design' wordt voortdurend aangevallen om zijn uitgesproken voorkeur voor het eten van vlees. Voor een gezond eetpatroon zou er volgens hem zelfs een gebrek aan vleesconsumptie zijn. Logisch dat hordes anti-vleeseters via allerlei kanalen hem proberen te vermorzelen met klimaat- en dierenwelzijnsargumenten.

Maar als je je in de Cruijffiaanse uitspraken van de voedingsexpert verdiept, blijken er zeker pareltjes tussen te zitten. 'We komen makkelijker aan als we minder vlees eten, omdat we niet eten wat we zouden moeten eten', is er zo een. Als voorbeeld haalt hij het eetpatroon van de doorsnee 'ongezonde' vleeseter aan.

Zijn tegenstanders schrijven de negatieve effecten van alcoholhoudende of suikerrijke drankjes, brood, zetmeelbronnen, vette sauzen en toetjes toe aan het eten van slechts 100 gram vlees. De voedingswaarde van zo'n niet op vlees gebaseerde maaltijd is volgens hem inderdaad uit balans, waardoor mensen aankomen.

Met die wetenschap durft Catalina te stellen dat er geen enkele goede studie is uitgevoerd die aantoont dat vlees kanker veroorzaakt. Integendeel zelfs. Zonder vlees zouden mensen verstoken blijven van biologisch beschikbare essentiële vetten en aminozuren met een hoog verzadigend vermogen.

Ondanks de talloze gezondheidsvoordelen wordt het eten van vlees bedreigd. Veel meer business is te genereren rond het eten vegan burgers, constateert Catalina. Keuzevrijheid behouden bij het eten van puur vlees kost geld.

Jos Thelosen Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer