Maatwerk+in+geval+van+vogelgriep+op+varkensbedrijf
Nieuws
© Varkens Archief

Maatwerk in geval van vogelgriep op varkensbedrijf

Mocht er via een laboratoriumonderzoek hoogpathogene vogelgriep op een varkensbedrijf worden gevonden, dan is het zeker niet zo dat er direct tot ruimen van het bedrijf wordt overgegaan. Er zal in dat geval sprake zijn van maatwerk. Dat meldt de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) in haar nieuwsbrief.

Volgens de POV wordt er in de pers veel nadruk gelegd op het ruimen van varkens als er vogelgriep op een varkensbedrijf wordt vastgesteld. De POV krijgt hier veel vragen over en vindt het belangrijk om te benadrukken dat ruimen geen voor de hand liggende maatregel is. Dit wordt slechts als optie genoemd voor nog niet nader omschreven, specifieke gevallen.

In het uitzonderlijke geval dat hoogpathogene varkensgroep (HPAI) bij een varken wordt vastgesteld, zal er maatwerk voor die specifieke situatie worden geleverd. Dit gebeurt in overleg met overheid, sector en deskundigen.

Of er sprake is van vogelgriep op een varkensbedrijf, is overigens zeker niet vast te stellen op basis van de verschijnselen bij varkens. Varkensgriep of andere luchtwegaandoeningen kunnen dezelfde verschijnselen veroorzaken. Alleen gericht laboratoriumonderzoek kan aantonen of er sprake is van HPAI bij varkens.

Kleine kans op besmetting

De kans dat varkens besmet raken met vogelgriep is klein. Wordt er in het laboratorium HPAI bij varkens gevonden, dan is dat sinds juli 2023 aangifteplichtig. Sinds januari 2024 is er ook een draaiboek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid voor dit geval.

Het draaiboek geeft aan welke handelingsopties er zijn. Mocht HPAI worden vastgesteld bij een varken, dan wordt altijd eerst de situatie in kaart gebracht via bijvoorbeeld een bedrijfsbezoek en het nemen van extra monsters.

Vervolgens geeft het draaiboek dan meerdere opties voor de te nemen maatregelen. Dat kan zijn een vervoersverbod voor deze dieren, een opstalplicht indien het varkens zijn die buiten lopen, het doden van besmette dieren en als laatste mogelijk ook het ruimen van het bedrijf. Welke maatregel wordt genomen, is dus afhankelijk van de situatie en wordt in overleg met overheid, sector en deskundigen bepaald.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer