%27Verordening+diertransport+herzien%3F+Zorg+eerst+voor+uniforme+handhaving+in+EU%27
Nieuws
© Henk Riswick

'Verordening diertransport herzien? Zorg eerst voor uniforme handhaving in EU'

Vee&Logistiek Nederland heeft kritiek op de herziening van de verordening diertransport die eind vorig jaar is gepresenteerd. De belangenbehartiger vindt het belangrijker dat er eerst naar wordt gestreefd de verordening overal in de Europese Unie (EU) op dezelfde manier te interpreteren en handhaven.

De Europese Commissie publiceerde in december enkele voorstellen om het dierenwelzijn tijdens het transport van dieren te verbeteren. Daarbij gaat het onder meer om afspraken over transport over lange afstanden, beladingsgraad en een temperatuurprotocol. De kritiek van Vee&Logistiek Nederland betreft de praktische uitvoerbaarheid van de herziening.

'Er is meer winst te halen met een eensluidende interpretatie van de bestaande regeling en de handhaving ervan. Incidenten los je op door ze aan te pakken. Niet door weer nieuwe regels aan de verordening toe te voegen', zegt voorzitter Helma Lodders van Vee&Logistiek Nederland. Verschil van interpretatie en handhaving heeft vooral betrekking op de beladingsgraad en het transport bij hogere temperaturen. Daardoor ontstaat een significant concurrentievoordeel.

Werkbare afspraken

Het is nog niet bekend wanneer de verordening weer op de agenda van het Europees Parlement komt. Vee&Logistiek Nederland grijpt de tussentijd samen met andere brancheorganisaties aan om te lobbyen voor werkbare afspraken. 'Nederland zou veel harder moeten trekken aan hoe je binnen Europa afspraken die je hebt met elkaar, ook controleert en handhaaft', zegt Lodders.

Ook internationaal wordt gelobbyd. 'Voor de zuidelijkere lidstaten is de verordening helemaal onwerkbaar en daar zijn ze zich onvoldoende van bewust', stelt de voorzitter van Vee&Logistiek Nederland.

Verzamelcentra

Dinsdag praatte Lodders Jessika van Leeuwen bij, de nummer 2 op de lijst van BBB voor de Europese verkiezingen van 6 juni. Dat gebeurde in het verzamelcentrum van Van de Wetering in het Overijsselse Zwolle. Gaat de nieuwe verordening onverkort door, dan verdwijnen de verzamelcentra.

Het voorlopige landbouwakkoord dat eind vorige week is gepresenteerd, wijdt ook een aantal woorden aan het langeafstandstransport van dieren. Op de vraag van Lodders hoe dit moet worden geïnterpreteerd, antwoordt Van Leeuwen dat de Europese transportverordening leidend is. Omdat Nederlandse regelgeving dat overstijgt, geeft dat ruimte.

'We leven in een internationale wereld. Diertransport mag niet ter discussie staan als alles dierwaardig en netjes volgens de regels wordt uitgevoerd', benadrukt Lodders.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer